Jak przygotować organizm do oczyszczania?

28-05-2013

WodaPrzygotowanie organizmu do detoksu zależy od sposobu oczyszczania, na który się zdecydujesz.

Zmiana diety na zdrowszą i wprowadzenie co codziennego menu warzyw i owoców oraz produktów, które pomagają pozbyć się toksyn nie wymaga żadnych większych przygotowań, poza jednym – chęcią i odrobiną samozaparcia, które pozwolą wrócić Ci na właściwą ścieżkę odżywiania. Musisz bowiem wiedzieć, że oczyszczanie organizmu tak naprawdę zaczyna się w Twojej głowie, a dopiero w następnej kolejności w ciele.

Zanim podejmiesz się procesu detoksykacji, wsłuchaj się w swój organizm i jego potrzeby oraz daj sobie trochę czasu, by wyrobić odpowiednie nawyki oraz styl życia. Nie musisz od razu porywać się na rewolucje, które szybko Cię zniechęcą. O wiele bardziej efektywne są zmiany, które wprowadzać będziesz stopniowo, ale sukcesywnie.

Dwa tygodnie przed detoksem

Dwa tygodnie przed detoksem uważnie przyjrzyj się swojemu codziennemu jadłospisowi i zastanów się, które produkty najbardziej Ci szkodą. Wyeliminuj mocną kawę i herbatę (zastąp ją naparami ziołowymi), alkohol, słodycze i sól (używaj więcej ziół, które wydobędą smak). Zrezygnuj z jedzenia mięsa i nabiału. Do menu wprowadź większą ilość owoców i warzyw, soków oraz zup, które Twój organizm o wiele szybciej będzie trawił. Naucz się właściwie komponować posiłki, tak, by miały wysoką wartość odżywczą, a jednocześnie dostarczały Ci wystarczającą ilość energii. Ważne jest, byś mogła normalnie funkcjonować i nie czuła się osłabiona. Prawidłowe połączenie produktów powoduje, że organizm jest w stanie przygotować odpowiednie enzymy trawienne i lepiej wchłonąć substancje zawarte w pokarmach. Według schematu food combining, najlepiej łączyć warzywa z razowym pieczywem, warzywa z kaszami, warzywa z ziemniakami w mundurkach. Jeżeli nie jesteś w stanie zrezygnować z wyżej wymienionych produktów z dnia na dzień, eliminuj je z diety stopniowo, zmniejszając ich udział w posiłkach, które przygotowujesz.

Tydzień przed detoksem

Siedem dni przed detoksem bezwzględnie odstaw mięso i nabiał, jeżeli nie udało Ci się zrezygnować z niego do tej pory. Przygotowując posiłki z warzyw, staraj się gotować je na parze, dzięki czemu zachowasz  zawarte w nich cenne witaminy i składni mineralne, które zwykle wylewane są wraz z wodą. Zwiększ ilość surowych owoców, warzyw oraz produktów bogatych w błonnik, który działa jak miotełka – oczyszcza organizm i przyspiesza eliminację toksyn. Dzięki temu, że oczyścisz jelita już na tym etapie, spotka Cię mniej uciążliwych objawów w pierwszych odtruwających dniach właściwego detoksu. Dzień zaczynaj od lekkiego śniadania, najlepiej z produktów zbożowych, takich jak płatki owsiane, kasza jaglana czy kasza kukurydziana z dodatkiem suszonych owoców lub warzyw. Dbaj o to, by jeść regularnie (najlepiej 5 lekkich posiłków dziennie) i odpowiednio nawadniaj organizm. Jeżeli zdecydujesz się na picie soków, wybierz te świeżo wyciśnięte, najlepiej warzywne. W miarę możliwości przygotowuj je sama i zrezygnuj ze soków kupowanych w sklepie, które na ogół robione są z koncentratów, a potem rozcieńczane wodą. Soki takie często doprawiane są cukrem i wzmacniaczami smaku – nie posiadają żadnej wartości odżywczej ani witalnej. Soki są bardzo ważnym elementem diety oczyszczającej – uzupełniają brakujące witaminy, mikroelementy i składniki mineralne, które będą bardzo przydatne, kiedy zaczniesz detoks.

Jeden dzień przed detoksem

Jeden dzień przed detoksem zrezygnuj całkowicie ze wszystkich gotowanych i przetwarzanych termicznie potraw. Jedz dużo świeżych owoców i warzyw, a także suszone śliwki, morele, jabłka, żurawinę i figi. Do sałatek dodawaj dużo ziół, najlepiej świeżych (np. tymianek, majeranek, kminek, oregano, zioła prowansalskie) i zieleniny (np. szczypiorku, natki pietruszki czy rzeżuchy, która jest bogatym źródłem witaminy C, a także witamin A, B, PP i K). Wartościowymi produktami są kiszonki, takie jak kapusta czy ogórki. Nie zapomnij o oliwie w oliwek, która ułatwia wchłanianie witamin. Jeżeli tylko jest to możliwe, nie obieraj warzyw i owoców ze skórki – to właśnie pod nią znajdują się najcenniejsze substancje. Jeśli skórka jest poplamiona i brzydka, należy ją obrać, najlepiej jednak nie kupować takiego owocu czy warzywa. Pij dużo wody mineralnej i ziołowych naparów. Szklankę wody z cytryną najlepiej wypijać na czczo, zaraz po przebudzeniu.

Powyższe zalecenia dotyczą przede wszystkim osób, które na co dzień odżywiają się w sposób tradycyjny, czyli do swojego menu włączają produkty pochodzenia zwierzęcego, głównie mięso. Weganie mają zazwyczaj organizm mniej zanieczyszczony. Przed przystąpieniem do diety oczyszczającej wykonaj stosowne badania i skonsultuj się z lekarzem, który oceni, czy nie ma przeciwwskazań do przeprowadzenia detoksu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *