Dieta na zaparcia – co jeść, by czuć się lekko?

12-07-2016

zaparciaSiedząca praca, brak aktywności fizycznej, ciągły pośpiech, stres. Współczesny tryb życia sprzyja zaparciom, na które, według badań, zapada coraz więcej dorosłych osób.

Sprawy nie poprawia fakt, że posiłki, które spożywamy, często ubogie są w błonnik i nie wypijamy wystarczającej ilości wody, która nawilżyłaby organizm od środka. Problemy z wypróżnianiem to ciągle temat tabu, który jest krępujący, a niewiele osób wie, że… Bardzo łatwo mu zaradzić.

Co zrobić, by go uniknąć? Co powinno znaleźć się w Twojej diecie? Dzisiaj odpowiem Ci na to pytanie!

Błonnik

Z błonnikiem powinni zaprzyjaźnić się zwłaszcza ci, którzy chcą zrzucić parę kilogramów. Okazuje się bowiem, że produkty o wysokiej zawartości błonnika są mniej kaloryczne – błonnik działa jako swego rodzaju „wypełniacz” produktów, w których się znajduje. Dzięki temu, że wchłania duże ilości wody, o wiele szybciej czujemy się najedzeni i dłużej syci. Błonnik ułatwia też perystaltykę jelit, sprawiając, że nie zalegają w nich resztki pokarmowe.

Błonnik znajdziesz m.in.:

  • w pieczywie,
  • makaronie,
  • ryżu,
  • kaszach,
  • naturalnych płatkach owsianych.

Surowe warzywa i owoce

Warzywa i owoce również są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Zwłaszcza teraz, latem, kiedy dostęp do świeżych produktów jest niemal nieograniczony i z łatwością znajdziesz to, co najbardziej lubisz. Surowe owoce i warzywa zawierają najwięcej błonnika, dlatego najlepiej spożywać je właśnie w takiej formie – bez obróbki cieplnej. Jeżeli zjadasz jabłka z uprawy ekologicznej, nie obieraj ich ze skórki – to właśnie pod nią jest najwięcej cennych substancji! Jeśli decydujesz się na warzywa gotowane, pamiętaj, by nie były rozgotowane. W przypadku niektórych warzyw, np. kalafiora czy brokułu, nie ma wcale konieczności gotowania, wystarczy zalać je na kilka minut wrzątkiem lub ugotować je na parze.

Ziarna, nasiona, pestki

Lubisz podjadać między posiłkami? Możesz to robić, o ile przekąski, po które sięgasz są… zdrowe. Mało tego – mądrze wybrane przekąski zjedzone w porę sprawią, że gdy przyjdzie pora właściwego posiłku, nie będziesz rzucała się na jedzenie, bo pierwszy głód będzie już zaspokojony. Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju pestki i orzeszki. Przekąski powinny zawierać duże ilości białka oraz błonnika, dzięki któremu w organach wewnętrznych nie odkłada się tłuszcz, za to przyspieszone zostają procesy metaboliczne, co znacznie ułatwia sprawne trawienie.

Jogurty

Jogurty zawierają pożyteczne bakterie fermentacji mlekowej, które skutecznie regulują skład mikroflory jelitowej. Najzdrowiej jest sięgać po produkty, które je zawierają, regularnie, a jeśli to tylko możliwe ‒ codziennie. Cenne bakterie znajdziesz w mlecznych napojach fermentowanych i kiszonkach (np. ogórkach kiszonych, kapuście kiszonej), które jednocześnie zawierają sporo wit. C.

Woda

W ciągu dnia nasz organizm wydala ok. 1,5-2,5 litra wody. Podczas upałów lub intensywnego wysiłku fizycznego razem z potem tracimy jej jeszcze więcej, dlatego należy pamiętać o tym, by stale uzupełniać te braki. Zwykle zaleca się picie ok. 2 litrów wody dziennie, latem ilość tę możemy jednak zwiększyć, nawet do 3-4 litrów.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *