16-09-2015
Ciąża i okres karmienia piersią to dla każdej kobiety okres ważny i wyjątkowy, kiedy musi dbać nie tylko sama o siebie, ale także o własne dziecko.
Sposób odżywiania w trakcie ciąży jest kluczowy – zarówno dla prawidłowego rozwoju maleństwa, jak i dobrego samopoczucia mamy.
Zapotrzebowanie na witaminy i minerały wzrasta (nawet o 100%) i istotne jest to, by tak zmodyfikować dietę, by dostarczyć je do organizmu.
Chociaż zwiększa się zapotrzebowanie na cenne składniki odżywcze, wbrew pozorom nie organizm nie potrzebuje dużo większej ilości kalorii – to jedynie 300 dodatkowych kcal dziennie i to dopiero w drugim i trzecim trymestrze.
Co jeść w ciąży i w okresie karmienia piersią?
Ponieważ zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze, ale nie zwiększa się radykalnie zapotrzebowanie na kalorie, podstawą zdrowej diety kobiet w ciąży są częste, ale niezbyt obfite posiłki. Nie potrzeba zwiększać dotychczasowych porcji – o wiele lepszym pomysłem jest dodanie dwóch zdrowych przekąsek w ciągu dnia, które uzupełnią menu o wartościowe składniki.
Owoce i warzywa powinny znaleźć swoje miejsce w każdym posiłku ciężarnej. Ważnym elementem są również węglowodany, zwłaszcza te złożone, które znaleźć można m.in. w owocach i warzywach, ale też w produktach pełnoziarnistych i wszelkiego rodzaju kaszach. Przyszła mama powinna zadbać także o białko pochodzenia zwierzęcego, które zawiera żelazo – na jego niedobory w ciąży skarży się wiele kobiet.
Ponieważ płyny są naturalnym środowiskiem życia płodu, należy przyjmować większą ich ilość – świeżo wyciskane soki będą świetnym uzupełnieniem zdrowej diety, zarówno podczas ciąży, jak i podczas karmienia piersią. Soki owocowe i warzywne bardzo dobrze nawadniają organizm, a przy tym dostarczają mu potrzebnych witamin, minerałów i enzymów. Dwa soki dziennie stanowią zdrową przekąskę, która z powodzeniem wpisze się w zdrową dietę.
Nieco inaczej sprawa wygląda, kiedy mama odstawia dziecko od piersi. Dieta sokowa w tym okresie sprawia, że kobieta błyskawicznie rewitalizuje organizm po wyczerpującym okresie ciąży i karmienia piersią, szybko wracając do sił. Soki owocowe i warzywne nie tylko pomagają wrócić do dawnej sylwetki, ale przede wszystkim dają niesamowity zastrzyk energii, który bardzo przyda się w pochłaniających obowiązkach każdej młodej mamy.
Dlaczego młode mamy powinny pić świeżo wyciskane soki?
Świeże, surowe soki kryją w sobie bogactwo cennych substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na cały organizm, poprawiając naturalne zdolności obronne i samopoczucie, a także oczyszczając ciało ze szkodliwych toksyn. Znajdziesz w nich:
- Witaminy: A (retinol), C (kwas askorbinowy), E, B6(pirydoksyna), B2 (ryboflawina), B9 (kwas foliowy), B1 (tiamina), B3 (niacyna), B12 (cyjanokobalamina), inozytol, B5 (kwas pantoneowy), B7 (biotyna), K, Cholina, D, U, B17
- Minerały: Potas, Siarka, Mangan, Sód, Wapń, Fosfor, Żelazo, Cynk, Miedź, Bor, Selen, Magnez, Jod, Kobalt i wiele innych
- Aminokwasy egzogenne: Lizyna, Izoleucyna, Leucyna, Tryptofan, Fenyloalanina, Treonina, Walina, Metionina
- Antyoksydanty, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników
- Żywe enzymy roślinne, aktywne substancje, które odpowiedzialne są za syntezę i rozkład
- Chlorofil, który posiada silne działanie detoksykacyjne, które przyspiesza oczyszczanie organizmu
- Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega-3, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenie i serca, stymulują również rozwój mózgu i układu nerwowego.
- Węglowodany, podstawowe źródło energii dla Twojego organizmu
- Wodę z roślin, która jest niemal natychmiast przyswajania przez organizm wraz z wszystkimi cennymi składnikami odżywczymi
Czy trzeba Cię jeszcze przekonywać? 🙂