20-06-2013
Woda witaminowa to coś więcej, niż zwykła woda, po którą sięgamy zwykle, by ugasić pragnienie. Zawiera dużo witamin i mikroelementów, świetnie orzeźwia (lada dzień kalendarzowe lato!), dobrze smakuje i z łatwością możemy przygotować ją w domu. Schłodzona będzie naszym najlepszym przyjacielem podczas upałów. Woda witaminowa ma również właściwości alkalizujące – oznacza to, że przywraca odpowiednie, zdrowe pH naszego organizmu.
Jak zrobić domową wodę witaminową?
Do przygotowania wody witaminowej będzie nam potrzebny duży słoik, kostki lodu z przefiltrowanej wody oraz nasze ulubione owoce. Dla przykładu weźmy cytrusy – 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 limonka. Do dzieła!
Cytrusy sparzamy gorącą wodą, kroimy w plastry, a następnie dzielimy je na połówki. Wrzucamy do słoika i za pomocą łyżki, najlepiej drewnianej, delikatnie ugniatamy wyciskając sok. Słoik wypełniamy kostkami lodu i dopełniamy przefiltrowaną wodą. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, zakręcamy nakrętkę i odstawiamy do lodówki.
Smacznego!