11-03-2015
Niestety, nie ma magicznych sposobów na to, by nasz brzuch nagle stał się płaski, a tłuszczyk szybko zniknął.
Walka o płaski brzuch to przede wszystkim zdrowa dieta i aktywność fizyczna oraz determinacja, które pozwolą nam wytrwać w dążeniu do idealnej sylwetki.
Niektóre produkty skutecznie zapobiegają magazynowaniu się tkanki tłuszczowej w postaci „oponek”, regulują poziom cukru we krwi i poprawiają metabolizm, co pomaga osiągnąć zamierzony cel. Zmiana diety to nie tylko zmiana produktów, które najczęściej spożywamy, ale także zmiana złych nawyków żywieniowych na lepsze.
Podstawowe zasady
- Do diety na płaski brzuch warto włączyć jogurty z żywymi kulturami bakterii, które pomogą w równowadze utrzymać florę jelitową i ograniczą produkcję gazów, zapobiegając wzdęciom i zaparciom. Polecany jest zwłaszcza jogurt naturalny, ale jeżeli nie przepadamy za jego smakiem, z powodzeniem zmiksować można go z ulubionymi owocami.
- Zaleca się ograniczenie soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Aby potrawy miały smak, w zamian warto używać inne przyprawy i zioła.
- Rezygnacja z tzw. warzyw wzdymających wyjdzie nam na korzyść – nasz brzuch nie będzie wyglądał jak piłka. To samo dotyczy gazowanych napojów.
- Zamiast zwykłej, czarnej herbaty warto pić zioła, które regulują przemianę materii i przyspieszają trawienie. Należą do nich m.in. mieszaki zawierające majeranek, gorczycę czy pieprz. Pomocne będą również napary z mięty, rumianku i kopru włoskiego.
- Słodycze najlepiej zamienić na suszone owoce, które dostarczą nam zdrowej słodyczy.
- Gruboziarniste pieczywo, kasze, ciemne makarony, brązowy ryż, płatki owsiane, surowe warzywa to ważny element diety. Wspomniane produkty zawierają dużą ilość błonnika, który reguluje proces trawienia i pomaga pozbyć się toksycznych substancji z jelit.
- Istotny jest regularny tryb dnia. Zamiast 3 dużych posiłków dziennie lepiej zjeść 4-5 mniejszych.
- Nie można zapominać też o nawadnianiu organizmu. Należy dostarczać do organizmu codziennie minimum 6-8 szklanek niegazowanej wody mineralnej.
Produkty, które warto włączyć w dietę na płaski brzuch
- Banany. Owoce bogate w potas i skrobię, dzięki którym uczucie sytości będzie towarzyszyło nam dłużej.
- Grejpfruty. Zawierają flawonoidy, które pomagają wątrobie w metabolizmie tłuszczów.
- Awokado. Bogate w kwasy, które regulują poziom cukru we krwi i chronią przed odkładaniem się tkanki tłuszczowej.
- Zielone warzywa liściaste. Bogate w składniki odżywcze i błonnik, niskokaloryczne.
- Zielona herbata. Bogata w flawonoidy i antyoksydanty, które przyspieszają przemianę tłuszczy.
- Masło orzechowe. Zawiera zdrowe tłuszcze, które pozwolą utrzymać uczucie sytości na dłużej.
- Migdały. Zawarte w nich kwasy i wit. E biorą udział w metabolizmie tłuszczów.
- Produkty pełnoziarniste. Bogate w błonnik, który przyspiesza przemianę materii i reguluje stężenie cukru we krwi.
- Olej lniany. Bogaty w kwasy Omega-3, które stabilizują poziom insuliny w organizmie.
- Borówki. Zawierają fitoestrogeny, które regulują gospodarkę lipidową organizmu.
- Jogurt. Zawiera białko i wapń, które pomagają w procesie spalania tłuszczy.
- Pistacje. Bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe i błonnik.
- Łosoś. Bogaty w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe.
- Cynamon. Reguluje stężenie cukru we krwi.
Jak widać dieta na płaski brzuch wcale nie jest skomplikowana i czasochłonna. Oczywiście, sama zmiana nawyków żywieniowych nie wystarczy, choć będzie bardzo pomocna. Konieczne jest również wprowadzenie do codziennego życia ćwiczeń na płaski brzuch, które szybko pomogą nam rozprawić się z fałdkami.
A Wy, co robicie, by osiągnąć płaski, ładny brzuch?