04-02-2015
Mianem superfood, czyli super jedzenia, określa się niezwykle zdrową, nieprzetworzoną chemicznie, naturalną żywność, o niskiej zawartości kalorii, ale bogatą w witaminy, minerały, enzymy, proteiny, koenzymy, antyoksydanty, polisacharydy, dobre tłuszcze i oleje, niezbędne kwasy tłuszczowe i aminokwasy oraz błonnik, czyli wszystko to, co pozytywnie wpływa na kondycję naszego organizmu.
Dlaczego warto?
Super jedzenie skutecznie działa zarówno na ciało, jak i na ducha, sprawiając, że nie tylko jesteśmy zdrowi, ale także mamy więcej energii, jesteśmy bardziej witalni i szczęśliwsi. Poprawia nastrój, uodparnia nas na szkodliwe czynniki dnia codziennego, np. stres oraz poprawia zdolność szybkiego myślenia i kojarzenia.
Skoncentrowana siła i bogactwo składników odżywczych powoduje, że super jedzenie przez specjalistów lokowane jest gdzieś pomiędzy jedzeniem a leczniczymi ziołami o zdrowotnych właściwościach. Wprowadzenie super jedzenia do diety pozwala zapobiegać licznym chorobom, łagodzić ich objawy, a nawet je leczyć (np. choroby serca, alergie, nadciśnienie, bezsenność czy depresję).
Żywność tego typu najlepiej spożywać na surowo, bez obróbki cieplnej, bo właśnie wtedy zachowuje najwięcej swoich składników odżywczych.
10 produktów, które warto włączyć do swojej diety
Super jedzenie z łatwością można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością, których ostatnimi czasy powstaje coraz więcej oraz w sklepach internetowych, które posiadają bogaty asortyment. Jeżeli mamy własny ogródek, jesteśmy szczęściarzami – niektóre z roślin bez problemu można bowiem wyhodować samemu. Co zatem warto włączyć do swojej diety, by na tym zyskać?
Orzechy włoskie – dostarczają wielu witamin, m. in. A, C, E, K, PP oraz witamin z grupy B. Zawierają także garbniki, flawonoidy i sole mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor czy miedź.
Kapusta – bogate źródło wielu witamin (A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, U), składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Buraki – sok z buraka zawiera cenne związki, m. in. takie jak betaina, rezweratrol czy antyoksydanty.
Jagody Goji – bogate w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Jagody Goji są kompletnym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawierają również kilkanaście aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych. Zawierają niemal 50 razy więcej witaminy C, niż owoc pomarańczy.
Kurkuma – redukuje zły cholesterol, pozytywnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, wspomaga gojenie się ran oraz chroni przez uszkodzeniami wątroby.
Seler naciowy – liście selera naciowego zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także cenne składniki mineralne – badania dowodzą, że seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także dużo wapnia, potasu i cynku.
Maca peruwiańska – bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych, cennych aminokwasów, prowitaminy A, witamin z gr. B, C i E oraz selenu, wapnia, żelaza, magnezu, jodu i cynku.
Awokado – dobre źródło prowitaminy A, witamin z gr. B, C, E, K, H, PP, kwasu foliowego, fosforu, potasu, magnezu i wapnia. Mimo tego, że zawiera całkiem sporo kalorii, warto o nim pamiętać, bo są to „zdrowe” kalorie.
Quinoa (komosa ryżowa) – zawiera sporo błonnika i żelaza, znajdziemy w niej także kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E, D oraz z gr. B, a także sporą dawkę magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i innych cennych pierwiastków.
Aloes – bogaty w beta-karoten, witaminę C, E i K oraz witaminy z gr. B, a także wapń, cynk, magnez, selen i aminokwasy.
A Wy, jecie super jedzenie?