14-08-2013
Indianie z Południowej Ameryki właściwości stewii docenili już wiele wieków temu, używając jej jako zioła leczniczego i substancji słodzącej.
Niewielki krzew zawierający słodkie glikozydy stewiolowe najczęściej występuje w trójkącie państw – Paragwaju, Brazylii oraz Argentynie. Dzisiaj wyciąg ze stewii dostępny jest już niemal na całym świecie – w 2011 roku stewia została zatwierdzona przez Komisję Europejską jako całkowicie bezpieczna substancja słodząca.
Co sprawa, że jest coraz bardziej lubiana, nie tylko przez osoby będące na diecie?
Krótka historia stewii
Stewia (Stevia Rebaudiana Bertoni) pochodzi z Paragwaju. Rdzenni indianie Guarani od ponad 1500 lat używają jej do słodzenia swoich napojów i jedzenia. W szesnastym wieku europejscy kolonizatorzy sprowadzili roślinę do Europy.
W końcówce wieku XIX, stewią zainteresowała się Europa Zachodnia, a następnie reszta świata. Naukowiec Antonio Bertoni badał zastosowanie słodkich ziół i opisywał je w swoich publikacjach. To właśnie jemu przypisuje się odkrycie stewii, stąd w oficjalnej nazwie rośliny widnieje jego nazwisko.
Stewia przez wiele lat pozyskiwana była z dzikich upraw. Dopiero w 1909 roku w Paragwaju zaczęto tworzyć plantacje stewii. W 1931 po raz pierwszy udało się wykrystalizować ze stewii stewiozydy, czyli charakterystyczne związki słodzące. Ekstrakt z rośliny okazał się być nieszkodliwy i przydatny do konsumpcji. Co więcej, był on 300 razy słodszy od cukru. W związku z ogromnym zapotrzebowaniem na cukier w Wielkiej Brytanii w czasie II wojny światowej, w 1941 roku podjęto próby produkcji stewiozydów na dużą skalę. Próba się nie powiodła, ponieważ brakowało wiedzy na temat wymaganej do ich produkcji technologii.
Japonia była pierwszym krajem po Paragwaju, gdzie zaczęto produkować bardzo duże ilości stewii. Powodem były wprowadzone w 1970 roku restrykcje, zakazujące używania sztucznych słodzików. Stewia stałą się alternatywą odpowiadającą na rosnący popyt na alternatywne substancje słodzące. Po przeprowadzeniu dokładnych badań, stewia została dopuszczona do używania w Japonii we wczesnych latach 80tych. Kolejne kraje poszły śladami Japonii. Obecnie miliony ludzi konsumuje ekstrakt ze stewii. Zarówno w Europie, Ameryce Północnej i Południowej, jak i w Chinach, Korei i Izraelu. Używany jest zarówno do słodzenia herbaty, kawy oraz napojów, jak i do produkcji wielu produktów takich jak sosy. Najwięcej stewii wciąż konsumuje się w Japonii. Zarówno Japonia, jak i Brazylia, uważają stewię za słodzik przyszłości.
Właściwości zdrowotne stewii
Z przeprowadzonych badań wynika, że stewia:
- Zwiększa aktywność trzustki
- Poprawia równowagę cukru we krwii
- Poprawia bilans energetyczny
- Zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu
- Oczyszcza umysł
- Jest korzystna dla ludzi otyłych
- Ma działanie przeciwgrzybiczne
- Działa antybakteryjnie
- Zapobiega próchnicy
- Obniża ciśnienie krwi
- Obniża poziom cholesterolu
Stewia jest także doskonała alternatywą dla substancji słodzącej jaką jest ksylitol. Nie posiada ograniczeń w dziennym spożyciu z uwagi na brak skutków ubocznych jakich wywołuje ksylitol.
Przepis na lato
Lodowy koktajl
Składniki dla 4 osób:
250 g mrożonych owoców takich jak truskawki, maliny, morele
250 g jogurtu naturalnego lub twarożek o niskiej zawartości tłuszczu
sok z cytryny do smaku
kilka kropli Stevi Gold Liquid/ Fluid
Przygotowanie:
Owoce i jogurt wymieszaj krótko w blenderze lub mikserze. Dodaj sok z cytryny i kilka kropli Stevi Gold Liquid/Fluid. Niemal zamrożony koktajl podawaj w szklance koktajlowej.
Wskazówka: Przed wymieszaniem w blenderze/mikserze możesz dodać kilka listków świeżej mięty. Ciesz się pysznym smakiem lata!
Źródło: stevija.pl, stevi-gold.pl