28-05-2013
Spirulina to morski wodorost. Rosnąć w morskiej wodzie wchłania z niej wszystkie cenne mikroelementy i minerały, takie jak m.in. jod, potas, magnez, wapń, fosfor, fluor, cynk, miedź oraz żelazo. Glony te są również bogatym źródłem witamin (przede wszystkich tych z grupy B, K, C, E , niacyny, beta-karotenu) i egzogennych aminokwasów. Właściwości spiruliny docenione zostały zwłaszcza przez wegan i wegetarian oraz osoby borykające się z problemem niedoboru substancji odżywczych. Jest bardzo silnym antyoksydantem – oznacza to, że wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.
Właściwości
– Zapobiega chorobom nowotworowym.
– Wspomaga pracę wątroby i nerek w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.
– Wzmacnia system immunologiczny.
– Wspomaga proces regeneracji komórek centralnego układu nerwowego.
– Obniża poziom „złego cholesterolu”.
– Normalizuje poziom cukru we krwi.
– Hamuje rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki, jak i zwykłego przeziębienia.
– Wspomaga terapię pacjentów chorych na AIDS.
– Wspomaga procesy trawienia i wydalania, stabilizuje naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
– Wspomaga walkę z anemią.
– Stymuluje tworzenie krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego.
– Wspomaga odchudzanie, reguluje przemianę materii.
– Opóźnia procesy starzenia się organizmu.
– Pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA.
– Stanowi doskonałe uzupełnienie diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów.
Spirulina a wołowina
Źródło infografiki: spirulina.pl