Spirulina

28-05-2013

Spirulina to morski wodorost. Rosnąć w morskiej wodzie wchłania z niej wszystkie cenne mikroelementy i minerały, takie jak m.in. jod, potas, magnez, wapń, fosfor, fluor, cynk, miedź oraz żelazo. Glony te są również bogatym źródłem witamin (przede wszystkich tych z grupy B, K, C, E , niacyny, beta-karotenu) i egzogennych aminokwasów. Właściwości spiruliny docenione zostały zwłaszcza przez wegan i wegetarian oraz osoby borykające się z problemem niedoboru substancji odżywczych. Jest bardzo silnym antyoksydantem – oznacza to, że wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.

Właściwości

– Zapobiega chorobom nowotworowym.

– Wspomaga pracę wątroby i nerek w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.

– Wzmacnia system  immunologiczny.

– Wspomaga proces regeneracji komórek centralnego układu nerwowego.

– Obniża poziom „złego cholesterolu”.

– Normalizuje poziom cukru we krwi.

– Hamuje rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki, jak i zwykłego przeziębienia.

– Wspomaga terapię pacjentów chorych na AIDS.

– Wspomaga procesy trawienia i wydalania, stabilizuje naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

– Wspomaga walkę z anemią.

– Stymuluje tworzenie krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego.

– Wspomaga odchudzanie, reguluje przemianę materii.

– Opóźnia procesy starzenia się organizmu.

– Pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA.

– Stanowi doskonałe uzupełnienie diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów.

Spirulina a wołowina

Spirulina a wołowinaŹródło infografiki: spirulina.pl

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *