29-01-2013
Soja, jeden z najpopularniejszych dodatków w wegetariańskim menu, jest również coraz bardziej lubiana przez fanów zdrowego żywienia i zbilansowanej diety. Ziarna soi zawierają wszystko, czego nasz organizm potrzebuje, by prawidłowo funkcjonować i zdrowo się rozwijać, dlatego zainteresowanie produktem wcale nie powinno dziwić.
Soja pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu, pomaga zredukować poziom złego cholesterolu oraz ograniczyć ilość tłuszczu, który odkłada się w wątrobie, zmniejsza ryzyko raka piersi wśród kobiet i raka prostaty wśród mężczyzn oraz obniża ciśnienie krwi. Jest również bogatym źródłem białka.
Wartości odżywcze soi
- Soja dostarcza od 30 do 50% białka, podobnego do białka znajdującego się w mleku. Uważa się, że posiada ono najwyższą wartość biologiczną wśród białek roślinnych.
- Zawiera około 20% węglowodanów.
- Zawiera do 25% „dobrych” tłuszczów.
- W 100 g soi znajduje się ok. 350 kcal, 2000 mg potasu, 20 mg sodu, 220 mg wapnia, 8 mg żelaza i 1500 mg fosforu.
- Jest bogatym źródłem witamin: A, B1 (około 1100 mg), B2 (około 300 mg), PP, E, K, posiada również śladowe ilości witaminy C.
- Zawiera dużo błonnika potrzebnego dla prawidłowego funkcjonowania układu trawienia. Błonnik zapobiega on zaparciom, pośrednio obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała powstawaniu nowotworów.
- Mleko sojowe polecane jest osobom cierpiącym na alergię na mleko krowie.
- Badania dowodzą, że spożywanie białka soi przez dwanaście tygodni zmniejsza liczbę ataków gorączki o 49% u kobiet po menopauzie.
Soja, poza swoimi licznymi właściwościami zdrowotnymi, charakteryzuje się również ciekawym smakiem, który z powodzeniem wkomponować można w codzienne menu. Jedzona w umiarkowanych ilościach dostarczy organizmowi wielu niezbędnych dla niego witamin i minerałów.
Na co zwrócić uwagę?
Soja zawiera proste cukry gazotwórcze, które utrudniają przyswajanie białka. Jak sobie z tym radzić? Soję moczymy przez 12 godzin w chłodnej, przegotowanej wodzie (na 1 kg soi dodajemy 5 l wody). Po tym czasie wodę odlewamy i nalewamy nową, również chłodną i przegotowaną. Soję jak najszybciej doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ziarna jeszcze przez ok. 45 minut. Jeśli ziarna soi zamierzamy poddać mieleniu, należy ja gotować ok. 60 minut.
Smacznego!