04-09-2013
Kasza jaglana, niezwykle zdrowa i bardzo smaczna, po wielu latach zapomnienia wraca do łask.
Małe, żółte ziarenka z charakterystyczną czarną kropką wyglądają niepozornie, ale mają wielką moc – nie tylko są pożywne i łatwo przyswajalne przez nasz organizm, ale także zapobiegają wielu chorobom. Bogate w antyoksydanty, substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki, są doskonałą bronią w walce z zagrożeniami dla układu immunologicznego.
Kasza jaglana jest bardzo dobrą alternatywą dla ziemniaków, ryżu czy makaronu, sprawdzi się również „na słodko”, jako część deseru.
Zalety żywieniowe kaszy jaglanej
- Lekkostrawna a jednocześnie bardzo odżywcza.
- Nie uczula.
- Zawiera dużo witamin z grupy B oraz krzemionkę, leczniczo działającą na nasze stawy oraz mającą wpływ na zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.
- Zawiera wiele składników mineralnych, m.in. magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo.
- Zawiera witaminę E i lecytynę, które mają pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację.
- Wspomaga naturalne procesy obronne organizmu.
- Ma wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci.
- Nie zawiera glutenu – idealna dla osób na diecie bezglutenowej.
- Zawiera antyoksydanty zapobiegają m.in. powstaniu raka.
- Usuwa z organizmu gromadzące się toksyny (przydatna w diecie oczyszczającej).
- Zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (domowe lekarstwo na katar).
- Reguluje poziom cholesterolu we krwi.
- Ma działanie antygrzybiczne.
- Jest zasadotwórcza – niweluje zakwaszenie, niekorzystne dla organizmu.
Kasza jaglana podawana z mięsem lub produktami mlecznymi dostarcza organizmowi pełen zestaw aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Pamiętajmy o tym, że człowiek potrzebuje zarówno białek zwierzęcych jak i roślinnych. Posiłek z dodatkiem kaszy umożliwia przyswojenie wszystkich pożytecznych substancji, a przy tym jest zdrowy i smaczny. Kasza jaglana jest również niedroga i bardzo łatwa do przygotowania.
A Wy, lubicie kaszę jaglaną?