10-02-2016
Żelazo to jeden z najważniejszych dla naszego organizmu, a jednocześnie najtrudniej przyswajalnych pierwiastków. To właśnie dlatego zbyt niski poziom żelaza we krwi dotyczy aż 30% z nas.
Ten cenny pierwiastek odpowiada m.in. za poziom energii, jakość naszej pamięci, właściwą termoregulację ciała, produkcję czerwonych krwinek czy prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Oznacza to, że jego brak powoduje, że jesteśmy osłabieni, nie możemy się na niczym skupić, ciągle chce nam się spać, jest nam zimno i o wiele częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje.
Znasz te objawy? Dzisiaj opowiem Ci o tym, jakie produkty powinnaś włączyć do swojej diety, byś poczuła się lepiej! Wystarczy, byś poznała kilka prostych zasad, dzięki którym bez problemu dostarczysz swojemu organizmowi odpowiednią dawkę żelaza.
Warto wiedzieć!
Produkty bogate w żelazo są lepiej przyswajane w organizmie jeśli łączy się je z produktami zawierającymi dużą ilość witaminy C, natomiast słabiej reagują z pokarmami bogatymi w wapń.
Przygotowując codzienne posiłki, pamiętaj o tym, by komponować je mądrze – niech będą zróżnicowane i kolorowe! Dzięki temu nie tylko będziesz miała pewność, że zawierają różnorodne składniki odżywcze, ale też będą o wiele lepiej smakować. Nie od dzisiaj wiadomo, że człowiek „je” również oczami.
Pamiętaj również o tym, by regularnie się badać. Jeśli wyniki badań wykażą zbyt niski poziom żelaza w organizmie, skieruj się nie tylko do lekarza, który powie Ci, jak sobie poradzić z tym faktem, ale też do osiedlowego warzywniaka po porządny pęczek natki. Na pewno nie zaszkodzi!
Dlaczego kobiety w ciąży powinny dbać o odpowiedni poziom żelaza w organizmie?
Żelazo to pierwiastek niezbędny do tego, by dziecko w brzuchu swojej mamy mogło się prawidłowo rozwijać. Ponieważ nie jest w stanie w żaden sposób zapewnić sobie potrzebnych mu substancji odżywczych, musi liczyć na to, co wraz z jedzeniem dostarczy mu kobieta. Niedobór żelaza ma niekorzystny wpływ na rozwój mózgu dziecka, czego skutkiem mogą być nieprawidłowości w rozwoju ruchowym i intelektualnym. Zbyt niski poziom żelaza powoduje również gorsze samopoczucie matki, co bezpośrednio przekłada się na jakość warunków, w których rozwija się płód. Dzięki temu, że żelazo poprawia odporność, pozytywnie wpływając na układ immunologiczny, zmniejsza się szansa złapania infekcji, które mogłyby być groźne dla dziecka. Żelazo dostarczone organizmowi w czasie ciąży dziecko magazynuje w sobie jeszcze przez 6 miesięcy po narodzeniu.
Mięso vs. rośliny
Przyjęło się, że żelazo możemy znaleźć głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Nie jest to prawdą. Jeżeli stosujesz dietę roślinną lub zależy Ci na tym, by na taką przejść, ale boisz się konsekwencji, chciałabym Cię uspokoić. Tyle samo żelaza znajdziesz np. w…. natce pietruszki.
Gdzie jeszcze?
Prym wiodą tutaj warzywa strączkowe, takie jak soczewica, fasola czy ciecierzyca, ale do swojego menu powinnaś włączyć również pestki dyni, szpinak, botwinę, śliwki i suszone morele.
Owoce bogate w żelazo
brzoskwinie
morele
jabłka
truskawki
wiśnie
czereśnie
maliny
owoce cytrusowe
rodzynki
Warzywa bogate w żelazo
fasolka szparagowa
szpinak
brokuły
sałata
buraki
pietruszla
marchew
groszek
soczewica
pomidory
ziemniaki
kalafior
kapusta
Nasiona, pestki i kasze bogate w żelazo
pestki dyni
pestki słonecznika
orzechy
kasza jaglana
Ryby bogate w żelazo
makrela
śledź
sardynka
Mięsa bogate w żelazo
wołowina
wątróbka wieprzowa
Smacznego!