17-12-2015
Jeżeli zrobiłaś ten pierwszy krok i zaczęłaś szukać informacji na temat zdrowego stylu życia, prawdopodobnie trafiłaś na karcące: „Nie wolno podjadać między posiłkami!”. Jeżeli tak, zapomnij o tym, bo to nieprawda.
Można podjadać między posiłkami, o ile przekąski, po które sięgasz są… zdrowe. Mało tego – mądrze wybrane przekąski zjedzone w porę sprawią, że gdy przyjdzie pora właściwego posiłku, nie będziesz rzucała się na jedzenie, bo pierwszy głód będzie już zaspokojony. To bardzo ważne, jeżeli jesteś na diecie.
PMS, miesiączka, stres, aktywne życie, zwiększony wysiłek intelektualny czy rzucane właśnie palenie, to tylko niektóre z sytuacji, kiedy możesz mieć większą ochotę na podjadanie. Po jakie produkty warto zatem sięgać?
Zdrowe podejście
Kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia jest regularne spożywanie posiłków. Rytm ten pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi przez cały dzień, a co za tym idzie energii potrzebnej do działania. To właśnie dlatego dietetycy radzą, by zjadać mniejsze porcje, ale częściej – optymalna liczba to 5 posiłków dziennie, a przerwy między nimi nie powinny być dłuższe niż 2-3 godziny. Przekąski między posiłkami powinny być dobierane nie tylko pod kątem ich wartości odżywczych, ale również stylu życia i aktywności, jakie na co dzień prowadzisz.
Przekąski powinny zawierać duże ilości białka oraz błonnika, dzięki któremu w organach wewnętrznych nie odkłada się tłuszcz, za to przyspieszone zostają procesy metaboliczne, co znacznie ułatwia sprawne trawienie. Z błonnikiem powinni zaprzyjaźnić się zwłaszcza ci, którzy chcą zrzucić parę kilogramów. Okazuje się bowiem, że produkty o wysokiej zawartości błonnika są mniej kaloryczne – błonnik działa jako swego rodzaju „wypełniacz” produktów, w których się znajduje. Dzięki temu, że wchłania duże ilości wody, o wiele szybciej czujemy się najedzeni i dłużej syci. Błonnik ułatwia też perystaltykę jelit, sprawiając, że nie zalegają w nich resztki pokarmowe.
Zdrowe przegryzki powinny zawierać również witaminy oraz składniki odżywcze i być, krótko mówiąc, częścią zdrowej diety. To, co spożywasz między posiłkami ma nie tylko zaspokajać Twój głód, ale także pozytywnie wpływać na pracę Twojego organizmu.
Propozycje zdrowych przekąsek
- Jajko na twardo – zawiera witaminy B6 i B12, a żółtko bogate jest w żelazo.
- Suszone śliwki – zawierają pektyny spowalniające przyswajanie cukrów i tłuszczów
- Orzechy – zawierają sporo białka, witamin E, PP i B6 oraz fosfor.
- Sok z buraka – pozytywnie wpływa na krew oczyszczając ją, a także reguluje przemianę materii.
- Jogurt naturalny z płatkami i owocami – znajdziesz w nim wapń, potas, kultury probiotycznych bakterii, cynk oraz witaminy B6 i B12.
- Banany – bogate w witaminę C, B6, potas, błonnik pokarmowy oraz magnez i przeciwutleniacze.
- Suszone morele – źródło beta-karotenu, który usuwa z organizmu wolne rodniki oraz potas, regulujący ciśnienie krwi.
- Hummus z warzywami – ciecierzyca, główny składnik hummusu, zawiera ryboflawinę, niacynę, tiaminę i kwas foliowy.
- Plasterek wędzonego łososia – spora porcja kwasów omega-3.
- Guacamole z tortillą lub chipsami warzywnymi – oprócz zdrowego tłuszczu awokado zawiera również witaminę E, błonnik, folacynę i potas.
Ucz się i rozwijaj!
Im więcej będziesz wiedziała o zdrowym żywieniu, tym łatwiej będzie Ci zmienić swoje nawyki na lepsze. W przygotowaniu się do wprowadzenia zdrowej diety oraz w jej kontynuacji mogą pomóc Ci książki wydawnictwa Galaktyka z serii „Odżywianie i zdrowie”. Mam dla Ciebie niespodziankę! Do końca grudnia możesz korzystać ze specjalnej zniżki dla czytelników mojego bloga i wszystkie książki z tego działu kupić o 30% taniej. Wystarczy, że przy zakupie wprowadzisz hasło lagenko1.