Jak zalkalizować organizm?

27-08-2015

jarmuzKażdy żywy organizm, aby sprawnie funkcjonować, musi zachować pewien stan równowagi zwany homeostazą.

Nie musisz myśleć o tym na co dzień – Twój organizm dba o to sam, bez udziału Twojej woli. Kontroluje takie parametry jak temperatura ciała, pH krwi i płynów ustrojowych, ciśnienie osmotyczne, czy stężenie związków chemicznych w płynach ustrojowych.

Równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa, związana z parametrem, jakim jest pH, jest jednym z podstawowych czynników odpowiadających za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych w organizmie.

Krótko mówiąc – to taki stan, w którym występuje balans pomiędzy kwasami a zasadami we krwi i tkankach, warunkując odpowiednie pH. Optymalnym zakres pH krwi naszego organizmu, dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.Prawidłowe pH ludzkiej krwi to 7,365 ( w skali 0-14).

Jak zachować prawidłowe pH organizmu? 

Prawidłowe pH organizmu związane jest z szeregiem zależności, m.in. prawidłowym funkcjonowaniem mechanizmów regulacyjnych, takich jak krążenie, trawienie, wytwarzanie hormonów, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki. Sprawne działanie wszystkich układów uzależnione jest m.in. od tego, jak bardzo wydolne są narządy wewnętrzne oraz od tego, czy organizm wraz z pożywieniem otrzymuje składniki mineralne o oddziaływaniu zasadowym. Zalicza się do nich magnez, wapń i potas. Równowaga kwasowo-zasadowa może zostać zachwiana, kiedy w organizmie pojawią się kwaśne pozostałości przemiany materii, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi lub radzi niewystarczająco.

Czym grozi zakwaszenie organizmu?

Nawet niewielkie odchylenia od normy pH mogą powodować poważne zaburzenia w procesach przemiany materii. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na działanie różnego rodzaju zarazków, bakterii, wirusów i patogenów.

Zakwaszenie może wpływać na przyspieszone starzenie się tkanek, powstawanie zmarszczek, czy występowanie bólu i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby rozcieńczyć nadmiar kwasów i zapobiec zniszczeniom.

Zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa sprzyja rozwojowi poważnych chorób, takich jak nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia i braku energii, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Szacuje się, że w Europie nawet ponad 85% ludności cierpi z powodu zakwaszenia organizmu.

Jakie produkty zakwaszają organizm?

  • wszystkie martwe tkanki zwierzęce (mięsa, ryby, wędliny)
  • krowie mleko i jego przetwory (z wyjątkiem naturalnie sfermentowanych np. jogurt naturalny)
  • jaja
  • mąki i ziarna pszenicy, żyta, kukurydzy, ryżu i ich przetwory (wypieki słodkie i słone, płatki itd.)
  • cukier (biały, brązowy) i zawierające go produkty spożywcze
  • syntetyczne słodziki (aspartam, acesulfam itd.), konserwanty, barwniki, aromaty
  • melasy i przetworzone mieszanki miodów pszczelich
  • czekolada i kakao
  • potrawy smażone
  • kawa, czarna herbata

Jak odkwasić organizm?

Pierwszym krokiem do uniknięcia lub odkawaszenia organizmu, jeżeli taki problem już występuje, jest eliminacja z diety produktów, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80% z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20% z kwasotwórczych.

Oczyszczająca dieta sokowa, dzięki silnym właściwościom alkalizującym, idealnie sprawdzi się jako kuracja odkwaszająca organizm i wstęp do zdrowej, zbilansowanej diety. Planując swoją dietę sokową, warto wziąć pod uwagę rośliny, które charakteryzuje prawidłowy odczyn pH – jarmuż, szpinak, brokuły, rukolę, alfa- alfa, ogórka, limonkę, spirulinę, chlorellę czy cytrynę cechuje odczyn ph na poziomie aż 10, pozostałe składniki takie jak cukinia, sałata rzymska, sałata karbowana, papryka czy daktyle posiadają odczyn ph na poziomie 9, natomiast jabłka, rzodkiew, marchew, burak, biała rzodkiew czy pomarańcz mają odczyn pH na poziomie 8.

Jeżeli nie masz czasu, by samej zadbać o domową produkcję soków, skorzystaj z programu Curattio, który wspomaga organizm w zachowaniu lub przywracaniu równowagi kwasowo–zasadowej dostarczając alkaliczną porcję dobroczynnych składników.

5Bannery_curattio_600x225px

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *