Dlaczego warto jeść pestki dyni?

pestki_dynii

18-09-2016

Pestki dyni, jako jedne z nielicznych, jeżeli chodzi o warzywa, są jadalne. Można je jeść zarówno na surowo, zaraz po wyjęciu z dyni, jak i po ususzeniu – i właśnie w takiej formie najczęściej można je spotkać w sklepach. Są bardzo ważnym składnikiem odżywczym zdrowej diety z uwagi na bogactwo cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Stanowią również doskonały dodatek do muesli, zup czy surówek, dlatego nie może ich zabraknąć w Twojej kuchni!

Wartości odżywcze pestek dyni

W pestkach dyni znajduje się ok. 37% oleju zwanego cucurbitasterolem oraz sole mineralne o dużej ilości fosforanów, błonnik, enzymy i związki białkowe. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina A, witamina C oraz witamina D, która usprawnia funkcjonowanie układu krążenia, wyszczupla sylwetkę, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Kwasy tłuszczowe spełniają również w organizmie funkcje transportowe – biorą udział w przenoszeniu enzymów w ludzkim ciele.

Pestki dyni, oprócz kwasów tłuszczowych, zawierają też mnóstwo witamin i minerałów, w tym cynku. To właśnie on odpowiada za poprawę wyglądu skóry, zwłaszcza tej ze skłonnością do trądziku. Cynk bierze także udział w produkcji przeciwciał odpornościowych, podnosi sprawność organizmu i reguluje ciśnienie. Jego niedobór może powodować upośledzenie odporności i prowadzić do anemii.

Pestki dyni to także świetne źródło magnezu, który jest szczególnie istotny, ponieważ większość ludzi, zwłaszcza żyjących w stresie, boryka się z jego niedostatkiem. Już 10 dag pestek (łuskanych) dostarcza aż 530 mg magnezu, co pokrywa nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Pestki dyni świetnie sprawdzą się jako przekąska, np. zamiast niezdrowych chipsów. Warto dodawać je także do płatków śniadaniowych, pasztetów, pieczywa. Pamiętaj również o pysznym oleju z pestek dyni, idealnym np. do sosów do sałaty!

Alkalizacja organizmu

Badania wykazują, że nasiona dyni wyrównują poziom pH w organizmie. Prawidłowe pH organizmu związane jest z szeregiem zależności, m.in. prawidłowym funkcjonowaniem mechanizmów regulacyjnych, takich jak krążenie, trawienie, wytwarzanie hormonów, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki. Sprawne działanie wszystkich układów uzależnione jest m.in. od tego, jak bardzo wydolne są narządy wewnętrzne oraz od tego, czy organizm wraz z pożywieniem otrzymuje składniki mineralne o oddziaływaniu zasadowym. Zalicza się do nich magnez, wapń i potas.

Równowaga kwasowo-zasadowa może zostać zachwiana, kiedy w organizmie pojawią się kwaśne pozostałości przemiany materii, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi lub radzi niewystarczająco. Nawet niewielkie odchylenia od normy pH mogą powodować poważne zaburzenia w procesach przemiany materii. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na działanie różnego rodzaju zarazków, bakterii, wirusów i patogenów.

Pestki dyni warto włączyć do swojej diety zwłaszcza teraz, jesienią, kiedy temperatura spada, a nasz organizm jest o wiele bardziej narażony na infekcje.

Lubisz pestki dyni? Do jakich dań najczęściej je dodajesz? Podziel się swoimi inspiracjami w komentarzu! 🙂

 

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *