10 przepisów na oczyszczające koktajle owocowo-warzywne

30-06-2015

koktajlŚwietnym uzupełnieniem owocowej diety warzywnej czy kuracji Gersona są owocowe, warzywne i owocowo-warzywne koktajle, które nie tylko skutecznie zaspokajają głód, ale są przy tym niesamowicie smaczne i dodają energii.

Ważne jest również to, że koktajle tego typu dostarczają niewiele kalorii, w powodzeniem mogą być zatem stosowane w dietach odchudzających lub jako zdrowe wzbogacenie menu. Najcenniejsze są soki i koktajle zrobione w domu.

Warto poświęcić chwilę, by przygotować sobie szklankę witaminowej bomby, która pomoże Ci oczyścić organizm z toksyn, byś poczuła się lepiej.

Koktajl pomidorowy

Składniki:

  • 1 litr gęstego soku z pomidorów
  • 3 łodygi młodego selera naciowego
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • pęczek drobno posiekanego koperku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek

Jak przygotować koktajl?

Wszystkie składniki kroimy, mieszamy i wrzucamy do blendera, na koniec doprawiając do smaku wolą i pieprzem.

Koktajl wielowarzywny

Składniki:

  • szklanka soku pomidorowego
  • 2 średnie ogórki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sok z 1/2 cytryny

Jak przygotować koktajl?

Ogórki kroimy w drobną kostkę i miksujemy je z bazylią. Do powstałego napoju dodajemy sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i całość mieszamy z sokiem pomidorowym.

Zielony koktajl 

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 liście jarmużu
  • 2 selery
  • kawałek rzepy
  • garść liści szpinaku
  • pół kapusty
  • pół pietruszki
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku.

Jak przygotować koktajl?

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i blendujemy. Mieszamy dokładnie i dodajemy wody, w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję.

Koktajl z pietruszki

Składniki:

  • pietruszka, cała natka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka miodu
  • woda
  • mięta lub ogórek

Jak przygotować koktajl?

Natkę pietruszki wrzucamy do blendera i miksujemy, dodając kilka łyżek wody. Następnie przecedzamy płyn przez sitko, dodajemy sok z jednej cytryny i łyżeczkę miodu do smaku. Pijemy schłodzony z listkiem mięty lub ogórkiem, które doskonale uzupełniają smak.

Sok z kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty

Jak przygotować sok?

Główkę kapusty dokładnie myjemy i porcjujemy na mniejsze części, a następnie przepuszczamy ją przez sokowirówkę. Pijemy dwie szklanki dziennie przez jeden tydzień. Sok z kapusty jest doskonałym uzupełnieniem diety oczyszczającej.

Koktajl bananowy

Składniki:

  • szklanka chudego mleka
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 banany
  • łyżka miodu

Jak przygotować koktajl?

Banany kroimy i blendujemy z mlekiem, jogurtem i miodem. Odstawiamy do lodówki na 15 minut, pijemy schłodzone.

Koktajl egzotyczny

Składniki:

  • 10 zielonych winogron
  • 5 śliwek
  • awokado
  • ananas
  • grejpfrut
  • woda
  • sok z cytryny
  • miód

Jak przygotować koktajl?

Wszystkie składniki dokładnie myjemy, te, które trzeba obieramy ze skórki, kroimy i blendujemy, doprawiając do smaku miodem i sokiem z cytryny.

Koktajl ananasowy 

Składniki:

  • pół świeżego ananasa
  • szklanka wody

Jak przygotować koktajl?

Obieramy ananasa ze skórki, kroimy w kostkę i blendujemy z wodą, najlepiej dobrze schłodzoną.

Koktajl z papai i imbiru

Składniki:

  • 1 dojrzała papaja
  • kawałek imbiru
  • szklanka wody
  • cytryna
  • miód

Jak przygotować koktajl?

Papaję obieramy ze skórki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki mieszamy z wodą i blendujemy, dodając soku z cytryny i miodu do smaku.

Koktajl z jabłek i selera

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 selery
  • szklanka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • miód

Jak przygotować koktajl?

Jabłka i selery obieramy ze skórki. Wszystkie składniki blendujemy, dodając soku z cytryny i miodu do smaku.

Smacznego! 🙂 Macie swoje ulubione przepisy na koktajle? Podzielcie się nimi w komentarzu!

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *