10 przepisów na oczyszczające koktajle owocowo-warzywne

30-06-2015

koktajlŚwietnym uzupełnieniem owocowej diety warzywnej czy kuracji Gersona są owocowe, warzywne i owocowo-warzywne koktajle, które nie tylko skutecznie zaspokajają głód, ale są przy tym niesamowicie smaczne i dodają energii.

Ważne jest również to, że koktajle tego typu dostarczają niewiele kalorii, w powodzeniem mogą być zatem stosowane w dietach odchudzających lub jako zdrowe wzbogacenie menu. Najcenniejsze są soki i koktajle zrobione w domu.

Warto poświęcić chwilę, by przygotować sobie szklankę witaminowej bomby, która pomoże Ci oczyścić organizm z toksyn, byś poczuła się lepiej.

Koktajl pomidorowy

Składniki:

  • 1 litr gęstego soku z pomidorów
  • 3 łodygi młodego selera naciowego
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • pęczek drobno posiekanego koperku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek

Jak przygotować koktajl?

Wszystkie składniki kroimy, mieszamy i wrzucamy do blendera, na koniec doprawiając do smaku wolą i pieprzem.

Koktajl wielowarzywny

Składniki:

  • szklanka soku pomidorowego
  • 2 średnie ogórki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sok z 1/2 cytryny

Jak przygotować koktajl?

Ogórki kroimy w drobną kostkę i miksujemy je z bazylią. Do powstałego napoju dodajemy sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i całość mieszamy z sokiem pomidorowym.

Zielony koktajl 

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 liście jarmużu
  • 2 selery
  • kawałek rzepy
  • garść liści szpinaku
  • pół kapusty
  • pół pietruszki
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku.

Jak przygotować koktajl?

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i blendujemy. Mieszamy dokładnie i dodajemy wody, w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję.

Koktajl z pietruszki

Składniki:

  • pietruszka, cała natka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka miodu
  • woda
  • mięta lub ogórek

Jak przygotować koktajl?

Natkę pietruszki wrzucamy do blendera i miksujemy, dodając kilka łyżek wody. Następnie przecedzamy płyn przez sitko, dodajemy sok z jednej cytryny i łyżeczkę miodu do smaku. Pijemy schłodzony z listkiem mięty lub ogórkiem, które doskonale uzupełniają smak.

Sok z kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty

Jak przygotować sok?

Główkę kapusty dokładnie myjemy i porcjujemy na mniejsze części, a następnie przepuszczamy ją przez sokowirówkę. Pijemy dwie szklanki dziennie przez jeden tydzień. Sok z kapusty jest doskonałym uzupełnieniem diety oczyszczającej.

Koktajl bananowy

Składniki:

  • szklanka chudego mleka
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 banany
  • łyżka miodu

Jak przygotować koktajl?

Banany kroimy i blendujemy z mlekiem, jogurtem i miodem. Odstawiamy do lodówki na 15 minut, pijemy schłodzone.

Koktajl egzotyczny

Składniki:

  • 10 zielonych winogron
  • 5 śliwek
  • awokado
  • ananas
  • grejpfrut
  • woda
  • sok z cytryny
  • miód

Jak przygotować koktajl?

Wszystkie składniki dokładnie myjemy, te, które trzeba obieramy ze skórki, kroimy i blendujemy, doprawiając do smaku miodem i sokiem z cytryny.

Koktajl ananasowy 

Składniki:

  • pół świeżego ananasa
  • szklanka wody

Jak przygotować koktajl?

Obieramy ananasa ze skórki, kroimy w kostkę i blendujemy z wodą, najlepiej dobrze schłodzoną.

Koktajl z papai i imbiru

Składniki:

  • 1 dojrzała papaja
  • kawałek imbiru
  • szklanka wody
  • cytryna
  • miód

Jak przygotować koktajl?

Papaję obieramy ze skórki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki mieszamy z wodą i blendujemy, dodając soku z cytryny i miodu do smaku.

Koktajl z jabłek i selera

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 selery
  • szklanka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • miód

Jak przygotować koktajl?

Jabłka i selery obieramy ze skórki. Wszystkie składniki blendujemy, dodając soku z cytryny i miodu do smaku.

Smacznego! 🙂 Macie swoje ulubione przepisy na koktajle? Podzielcie się nimi w komentarzu!

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *