Dieta Gersona – alternatywna metoda leczenia wielu chorób

26-06-2015

kawaDoktor Max Gerson (1891-1956) był genialnym lekarzem i naukowcem, który swoje życie poświęcił badaniu przyczyn powstawania raka. Za jedną z nich uznał postępującą toksemię organizmu – przeciążenie różnego rodzaju „toksynami”, które czynią go bardziej podatnym na infekcje. Na bazie swoich odkryć, po ponad 35-ciu latach klinicznych doświadczeń, opracował Terapię Gersona, naturalną terapię antynowotworową, która nakierowana jest na usuwanie przyczyn, a nie skutków choroby. Terapię Gersona wykorzystuje się nie tylko w leczeniu zmian nowotworowych, ale także w walce z cukrzycą, chorobami serca, chorobami reumatycznymi i nadciśnieniem. Dieta dr Gersona zalecana jest wszystkim, którzy chcą poprawić ogólny stan zdrowia, a także walczyć i chronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, tak popularnymi w XXI wieku.

Na czym polega terapia Gersona?

Podstawowym składnikiem diety Gersona są świeżo wyciśnięte soki z owoców i warzyw pochodzących z ekologicznych upraw. Uzupełnieniem terapii jest, budząca kontrowersje, lewatywa z kawy. Zawarte w owocach i warzywach składniki odżywcze, wg założeń Gersona, rozbijają chore tkanki, w tym guzy nowotworowe, i pozwalają pozbyć się ich z organizmu w procesie detoksykacji. Lewatywa z kawy ma z kolei pomóc usunąć zalegające w wątrobie toksyny, które magazynuje tam organizm. Lewatywa ma również pomóc w wypłukiwaniu z organizmu rozpadających się guzów chorobowych, co chronić ma go przed przerzutami.

Zasady stosowania

Dieta Gersona trwa 6 tygodni. Podczas jej trwania ściśle należy trzymać się określonych zasad jej stosowania.

  • 13 razy w ciągu dnia należy pić świeżo wyciśnięty sok z warzyw i owoców, pamiętając o tym, by produkty pochodziły z ekologicznych hodowli i były zanieczyszczone chemią. Gerson w szczególności poleca soki z marchwi, jabłek, pomarańczy i zielonych liści (np. szpinaku, rukoli, sałaty).
  • Soki należy pić małymi łykami, mieszając je w ustach ze śliną, by pobudzić wstępne trawienie.
  • W codzienne menu włączyć należy trzy posiłki wegetariańskie (na bazie warzyw i owoców pochodzących z upraw organicznych) i produktów pełnoziarnistych.
  • Pomiędzy posiłkami spożywać należy świeże owoce i warzywa, najlepiej takie tak jabłka, gruszki, banany, pomarańcze czy winogrona.
  • Kosmetyki, w miarę możliwości, należy zamienić na kosmetyki naturalne lub ograniczyć kontakt z chemią.

Lewatywa z kawy

Lewatywa  z kawy, którą zaleca Gerson, wspomagać ma rozszerzanie się dróg żółciowych, wydzielanie żółci i usuwanie wraz z nią szkodliwych trucizn, zalegających w organizmie. Bez dodatkowego oczyszczania w postaci lewatywy, może zdarzyć się, że organizm nie nadąży z wydalaniem szkodliwych toksyn, co skutkować może samozatruciem. Aby oczyszczanie było skuteczne, wykonywać należy 3-5 lewatyw dziennie.

Jak przygotować lewatywę z kawy?

  • 3 czubate łyżki stołowe kawy mielonej
  • litr wody

Kawę wsypujemy do gotującej się wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie napar odstawiamy do zaparzenia na ok. 20 min. Po wystudzeniu przecedzamy go przez płótno, by pozbyć się fusów. Przygotowany płyn jest gotowy do wykonania lewatywy – najbardziej skuteczny jest użyty od razu po przygotowaniu.

Co można jeść?

  • warzywa – m.in. szparagi, karczoch, cebula, rukola, pietruszka i korzeń pietruszki, kapusta czerwona, papryka zielona, marchew, ziemniaki, kalafior, rzodkiewka, pomidory, fasolka szparagowa, szczaw zwyczajny, szpinak (tylko ugotowany),
  • zioła – kolendra, koper ogrodowy, koper włoski, majeranek, rozmaryn, szałwia, szafran, tymianek, cząber ogrodowy,
  • owoce – m.in. mango, jabłka, melony, morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, winogrona
  • owoce suszone, np. rodzynki, ale niezawierające związków siarki
  • owsianka
  • brązowy cukier
  • miód
  • chrzan (tarty)
  • czosnek
  • olej lniany (organiczny)

Czego nie można jeść?

  • sól kuchenna
  • mięso zwierząt hodowlanych
  • białka pochodzenia zwierzęcego
  • tłuszcze zwierzęce
  • kawa i herbata
  • biały cukier i mąka
  • alkohol
  • owoce morza
  • niektóre owoce, np. awokado, jagody, ananasy
  • niektóre warzywa, np. ogórki, surowy szpinak (dozwolony tylko gotowany)
  • grzyby
  • musztarda
  • kokosy i inne orzechy
  • czekoladę i kakao
  • żółty ser
  • masło
  • słodycze, lody, ciasta i ciastka

Źródło: www.gerson.org

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *