Owocowe maseczki

24-04-2013

Maseczka z truskawekOwoce doskonale sprawdzają się nie tylko podczas eksperymentów kulinarnych – z powodzeniem stosować można je również w naszym domowym SPA.

Aby przygotowywane przez nas kosmetyki były w stu procentach bezpieczne dla naszej skóry, wybierajmy te owoce, które na pewno nie były wcześniej opryskiwane. Najlepiej sprawdzą się plony z własnego ogrodu lub od zaprzyjaźnionego rolnika.

Cenne właściwości

Maseczki wykonane z owoców zawierają wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na wygląd naszej cery. 

Kwasy owocowe wygładzają zmarszczki i skutecznie złuszczają martwy naskórek, a witaminy sprawiają, że skóra nabiera blasku. Witamina A odpowiedzialna jest za regenerację naskórka, witamina C przyspiesza produkcję kolagenu mającego wpływ na elastyczność skóry, a witamina E pomaga utrzymać jej odpowiednie nawilżenie. W świeżych owocach znajdują się również przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia oraz cukry łagodzące podrażnienia i stany zapalne.

Maseczki czerwone

Z truskawek

Myjemy 6-7 dużych truskawek, usuwamy szypułki, a następnie rozgniatamy widelcem i mieszamy z jedną łyżką śmietany kremówki. Nakładamy na twarz na 15 minut, spłukujemy letnią wodą.

Z malin

15-20 malin rozgniatamy widelcem i mieszamy z otrębami pszennymi, żółtkiem i miodem. Papkę nakładamy na twarz, po 15 minutach spłukujemy letnią wodą.

Z owoców leśnych

Rozgniatamy widelcem 4 jeżyny, 4 maliny, 6 czarnych jagód i 10 poziomek, a następnie dodajemy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i pół łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Mieszamy składniki, powstałą papkę nakładamy na twarz. Po 15 minutach spłukujemy letnią wodą.

Maseczki żółte

Z gruszek

Obieramy gruszkę i połowę ucieramy, dodajemy łyżkę mleka i łyżeczkę miodu, dokładnie mieszamy. Nakładamy na twarz na 20 minut, spłukujemy letnią wodą.

Z bananów

Rozgniatamy połówkę lub 3/4 banana (w zależności od wielkości owocu) i dodajemy łyżkę przegotowanego, ale letniego mleka. Nakładamy maseczkę na twarz i dekolt i trzymamy 20 minut, spłukujemy letnią wodą.

Z brzoskwiń

Myjemy 2 brzoskwinie, usuwamy pestki i blenderujemy z sokiem z połowy cytryny. Nakładamy na twarz na 20 minut, spłukujemy letnią wodą.

Maseczki zielone

Z banana i awokado

Małego banana i awokado blenderujemy na gładką, jednolitą masę, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i 2-3 krople witaminy E i ponownie mieszamy. Nakładamy na twarz na 10-20 minut, spłukujemy letnią wodą.

Z awokado

Miąższ z połówki awokado rozgniatamy widelcem, mieszamy z żółtkiem i kilkoma kroplami soku cytrynowego. Nakładamy na twarz na 20 minut, spłukujemy letnią wodą.

Z zielonego jabłka

Zielone jabłko myjemy,  trzemy na tarce, dodajemy 2 łyżki miodu naturalnego i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy 1  lub 2 łyżki drobnych płatków owsianych. Nakładamy maseczkę na twarz na 15 minut, spłukujemy letnią wodą.

Po zabiegu

Po zmyciu maseczki przecieramy skórę tonikiem i wklepujemy w skórę nawilżający krem.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *