Olej kokosowy

25-07-2013

Olej kokosowyOlej kokosowy uważany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Z uwagi na jego szeroki wachlarz zastosowań często określany bywa również „królem wśród olejów” – możemy go wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w naszym domowym SPA.

Ponieważ jest bezzapachowy, nie ma wpływu na smak przyrządzanych potraw. Nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia, przygotowywania deserów i smarowania pieczywa. W kosmetyce z powodzeniem sprawdzi się jako balsam, odżywka do włosów czy olejek do masażu.

Zalety oleju kokosowego

– Idealnie sprawdzi się w przypadku skóry suchej, łuszczącej się, swędzącej.

– Łagodzi objawy związane z chorobami skórnymi, takimi jak łuszczyca, egzema czy zapalenie skóry. Sprzyja gojeniu się ran.

– Nawilża. Najlepiej sprawdzi się wcierany w jeszcze wilgotną skórę tuż po kąpieli.

– Pomaga odzyskać zdrowy, promienny wygląd skóry.

– Chroni przed skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego.

– Odżywia przesuszone i zniszczone włosy.

– Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe.

– Reguluje przemianę materii.

– Wzmacnia mięsień sercowy.

– Wzmacnia włosy.

– Nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej.

– Nie zawiera cholesterolu.

– Nie obciążą trzustki, łagodzi dolegliwości związane z cukrzycą.

 – Spowalnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek.

Jak przechowywać?

Olej należy przechowywać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej – powyżej 25 st. C przybiera postać płynną. Poniżej tej temperatury utwardza się i przypomina masło o białej, mlecznej barwie.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *