31-07-2013
Olej aragonowy, nazywany „złotem Maroka”, jest jednym z najbardziej cenionych olejów na świecie.
Znajduje zastosowanie w medycynie i kosmetologii. W jego unikalnym składzie znajduje się wyjątkowa kompozycja kwasów tłuszczowych – ich właściwości pomagają stymulować proces dotleniania i nawilżenia komórek. Jest ceniony również ze względu na to, że spowalnia procesy starzenia się skóry i pomaga redukować zmarszczki.
Typy oleju aragonowego
Wyróżnia się dwa rodzaje oleju aragonowego – jeden znajduje zastosowanie w kulinariach, drugi w kosmetyce.
Pierwszy z nich jest tłoczony z prażonych ziaren, a co za tym idzie nieco ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Do jego najważniejszych właściwości zaliczyć można to, że obniża poziom „złego cholesterolu”, poprawia krążenie krwi i wspomaga naturalną odporność organizmu.
Olej aragonowy wykorzystywany w kosmetyce jest dużo jaśniejszy i praktycznie nie posiada smaku. Tłoczony jest na zimno, z ziaren nie poddawanych żadnej obróbce.
Zalety oleju aragonowego
– Posiada silne działanie regenerujące skórę – nazywany jest „eliksirem młodości”.
– Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
– Chroni skórę i włosy przed działaniem promieni UV i wiatru.
– Doskonale odżywia dojrzałą i starzejącą się skórę, chroni przed pojawianiem się zmarszczek.
– Głęboko nawilża przesuszoną skórę i włosy.
– Łagodzi choroby skórne, takie jak łuszczyca, egzema, trądzik młodzieńczy czy pęknięcia skóry.
– Zwalcza łupież.
– Reguluje pracę gruczołów łojowych.
Nasycone kwasy tłuszczowe
C16:0 Palmitynowy 12,6%
C18:0 Stearynowy 5.5%
Nienasycone kwasy tłuszczowe
C18:1 Oleinowy – Omega-9 46.1%
C18:2 Linolowy – Omega-6 34.6%
C18:3 Alfa-linolenowy – Omega-3 0.1%