Olej aragonowy

31-07-2013

Olej arganowyOlej aragonowy, nazywany „złotem Maroka”, jest jednym z najbardziej cenionych olejów na świecie.

Znajduje zastosowanie w medycynie i kosmetologii. W jego unikalnym składzie znajduje się wyjątkowa kompozycja kwasów tłuszczowych – ich właściwości pomagają stymulować proces dotleniania i nawilżenia komórek. Jest ceniony również ze względu na to, że spowalnia procesy starzenia się skóry i pomaga redukować zmarszczki.

Typy oleju aragonowego 

Wyróżnia się dwa rodzaje oleju aragonowego – jeden znajduje zastosowanie w kulinariach, drugi w kosmetyce.

Pierwszy z nich jest tłoczony z prażonych ziaren, a co za tym idzie nieco ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Do jego najważniejszych właściwości zaliczyć można to, że obniża poziom „złego cholesterolu”, poprawia krążenie krwi i wspomaga naturalną odporność organizmu.

Olej aragonowy wykorzystywany w kosmetyce jest dużo jaśniejszy i praktycznie nie posiada smaku. Tłoczony jest na zimno, z ziaren nie poddawanych żadnej obróbce.

Zalety oleju aragonowego

– Posiada silne działanie regenerujące skórę – nazywany jest „eliksirem młodości”.

– Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

– Chroni skórę i włosy przed działaniem promieni UV i wiatru.

– Doskonale odżywia dojrzałą i starzejącą się skórę, chroni przed pojawianiem się zmarszczek.

– Głęboko nawilża przesuszoną skórę i włosy.

– Łagodzi choroby skórne, takie jak łuszczyca, egzema, trądzik młodzieńczy czy pęknięcia skóry.

– Zwalcza łupież.

– Reguluje pracę gruczołów łojowych.

Nasycone kwasy tłuszczowe

C16:0 Palmitynowy 12,6%
C18:0 Stearynowy 5.5%

Nienasycone kwasy tłuszczowe

C18:1 Oleinowy – Omega-9 46.1%
C18:2 Linolowy – Omega-6 34.6%
C18:3 Alfa-linolenowy – Omega-3 0.1%

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *