Najlepsze źródła witaminy C

11-12-2014

dzika_rozaOkres jesienno-zimowy to wyjątkowo trudny czas dla naszego organizmu. Robi się zimno, mokro i ciemno, częściej jesteśmy zmęczeni i chce nam się spać. To idealne warunki do tego, by osłabiony organizm zaatakowała choroba.

Witamina C to „najpopularniejsza” witamina. Zwykle kojarzy nam się z małymi, żółtymi tabletkami lub kwaśnymi cytrusami, które tak naprawdę wcale nie są jej najbogatszym źródłem. Po witaminę C zawartą w naturalnym produktach warto sięgnąć już wcześniej, zanim poczujemy pierwsze objawy przeziębienia, ponieważ jej działanie prozdrowotne jest trudne do przecenienia.

Rola wit. C w organizmie 

Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu dobrego stanu naszego zdrowia. Jest odpowiedzialna m.in. za:

  • syntezę kolagenu, hormonów steroidowych i karnityny – przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości,
  • przemianę aminokwasów,
  • wchłanianie się żelaza oraz gromadzenie tego pierwiastka w szpiku kostnym, wątrobie i śledzionie – zapobiega niedokrwistości,
  • stymulację metabolizmu tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych,
  • działanie ochronne wobec wit. E – poprawia zdolność do jej regeneracji,
  • niszczenie wolnych rodników,
  • biosyntezę hormonów, m.in. noradrenaliny,
  • podnoszenie odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe – posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne.

Niedobór wit. C w organizmie 

Skutki niedoboru wit. C w organizmie mogą być różne, w dużej mierze zależą od jej ilości dostarczonej z pożywieniem oraz od indywidualnych reakcji organizmu na jej niedostateczne spożycie. Do najpopularniejszych objawów związanych z niedoborem wit. C należą:

  • zaburzenia w produkcji kolagenu,
  • zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
  • osłabienie naczyń włosowatych, krwotoki,
  • niedokrwistość,
  • częste infekcje,
  • osłabienie organizmu,
  • bóle mięśni,
  • ciągłe zmęczenie,
  • krwawienie z dziąseł,
  • szkorbut – całkowity brak witaminy C.

Według norm żywienia dla ludności polskiej zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi wynosi 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety.

Najlepsze źródła witaminy C

W aptekach mamy ogromny wybór syntetycznej wit. C, skupmy się jednak na jej naturalnych źródłach. Oczywiście, najłatwiej jest w sezonie wegetacyjnym roślin, kiedy mamy bezpośredni dostęp do świeżych owoców i warzyw, jednak również jesienią i zimą z powodzeniem możemy włączyć w swoją dietę produkty, które ją zawierają. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wrasta zwłaszcza w tym trudnym okresie, kiedy nasz organizm bardziej narażony jest na choroby, tym bardziej warto zatem zwrócić uwagę na to, co jemy.

Źródła roślinne (zawartość witaminy C w 100 g produktu)

Śliwka kakadu – 3000 mg
Camu camu – 2800 mg
Malpigia granatolistna – 1677 mg
Rokitnik – 695 mg
Amalaka – 445 mg
Dzika róża – 426 mg
Owoce baobabu – 400 mg
Papryka chili – 244 mg
Gujawa – 228 mg
Czarna porzeczka – 200 mg
Porzeczki czarne – 182,2 mg
Natka pietruszki – 178 mg
Papryka czerwona – 144 mg
Brukselka – 94 mg
Brokuły – 83 mg
Truskawki – 66 mg
Kiwi – 59 mg
Pomarańcze – 49 mg

Źródła zwierzęce (zawartość witaminy C w 100 g produktu)

Wątróbka cielęca – 36 mg
Wątróbka wołowa – 31 mg
Ostrygi – 30 mg
Ikra dorsza – 26 mg
Wątróbka wieprzowa – 23 mg
Móżdżek owczy – 17 mg
Wątróbka z kurczaka – 13 mg
Wątróbka owcza – 12 mg
Nerki cielęce – 11 mg
Serce owcze – 11 mg

Należy pamiętać, że w czasie przechowywania w okresie zimy warzywa tracą znaczną część witaminy C.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *