Jak przechowywać owoce i warzywa?

21-08-2015

Maseczka z truskawekOwoce i warzywa to bogactwo witamin oraz pierwiastków i składników odżywczych, bardzo ważnych dla naszego zdrowia.

Czy wiesz jak prawidłowo je przechowywać, by nie traciły tego, co w nich najcenniejsze? Choć warunki przechowywania w dużej mierze zależą od rodzaju owoców i warzyw oraz stopnia ich dojrzałości, warto znać ogólne zasady magazynowania.

Wiedza na temat tego, gdzie i jak trzymać żywność, pozwoli Ci na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy.

W lodówce czy poza nią?

Większość warzyw i owoców powinno się trzymać w lodówce. Ale nie wszystkie. Warto pamiętać, że owoce i warzywa nie lubią być niczym owijane, dlatego nie pakuj ich w worki foliowe, folię spożywczą, czy papier śniadaniowy. By zachowały swoją świeżość i smak, muszą mieć dostęp do powietrza. Skraplająca się para przyspiesza gnicie i namnażanie się pleśni, która jest szkodliwa dla organizmy. Rośliny często również nawożone są sztucznymi nawozami. Azotany szybciej zmieniają się w szkodliwe i rakotwórcze azotyny, kiedy owoce i warzywa są szczelnie zamknięte. Lepiej tego unikać.

Owoce i warzywa, które należy przechowywać w lodówce:

  • jabłka
  • melony
  • kiwi
  • figi
  • pomarańcze
  • wiśnie
  • truskawki
  • borówki
  • winogrona
  • ogórek
  • kalafior
  • seler
  • brokuły
  • warzywa liściaste (sałata, szpinak, rukola, itp.)
  • kapusta
  • brukselka
  • marchewka
  • pietruszka

Owoce i warzywa, które należy przechowywać poza lodówką:

  • brzoskwinie
  • awokado
  • banany
  • pomidory
  • arbuz
  • ziemniaki
  • dynia
  • cebula

Myć, czy nie myć?

Owoce delikatne, takie jak truskawki, poziomki, maliny czy borówki, należy przechowywać w lodówce wraz z szypułkami – pozbywaj się ich dopiero przed samym podaniem. Wtedy też należy je umyć. Inaczej sprawa ma się z cytrusami – te przed włożeniem do lodówki najlepiej dokładnie umyć i osuszyć. Ważną informacją jest fakt, że przez cały okres magazynowania warzyw i owoców powinniśmy utrzymywać stałą temperaturę – skoki temperatury powodują ich szybsze psucie. Owoce i warzywa, które zaczęły gnić lub pleśnieć należy natychmiast usunąć, by nie zarażały pozostałych. Aby ograniczyć powstawanie wilgoci i jej negatywne działanie, pojemniki w lodówce, w którym trzymane będą owoce i warzywa, wyłożyć można papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar wody.

Razem, czy osobno?

Jeśli chcemy uniknąć żółknięcia warzyw zielonych (sałaty, ogórków, brokułów), nie wkładajmy ich do jednej szuflady z owocami wytwarzającymi etylen (banany, jabłka, gruszki). Podstawową zasadą przechowywania owoców i warzyw jest trzymanie ich oddzielnie – np. warzywa w jednej szufladzie, owoce w drugiej. Świetnie sprawdzają się również plastikowe pojemniki, w których segregować można różne rodzaje produktów.

Warzywa i owoce kupujmy w niewielkich ilościach, by nie przechowywać ich zbyt długo. Im są świeższe, tym smaczniejsze i zdrowsze.

A Ty, jak przechowujesz owoce i warzywa?

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *