Dieta Gersona – alternatywna metoda leczenia wielu chorób

26-06-2015

kawaDoktor Max Gerson (1891-1956) był genialnym lekarzem i naukowcem, który swoje życie poświęcił badaniu przyczyn powstawania raka. Za jedną z nich uznał postępującą toksemię organizmu – przeciążenie różnego rodzaju „toksynami”, które czynią go bardziej podatnym na infekcje. Na bazie swoich odkryć, po ponad 35-ciu latach klinicznych doświadczeń, opracował Terapię Gersona, naturalną terapię antynowotworową, która nakierowana jest na usuwanie przyczyn, a nie skutków choroby. Terapię Gersona wykorzystuje się nie tylko w leczeniu zmian nowotworowych, ale także w walce z cukrzycą, chorobami serca, chorobami reumatycznymi i nadciśnieniem. Dieta dr Gersona zalecana jest wszystkim, którzy chcą poprawić ogólny stan zdrowia, a także walczyć i chronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, tak popularnymi w XXI wieku.

Na czym polega terapia Gersona?

Podstawowym składnikiem diety Gersona są świeżo wyciśnięte soki z owoców i warzyw pochodzących z ekologicznych upraw. Uzupełnieniem terapii jest, budząca kontrowersje, lewatywa z kawy. Zawarte w owocach i warzywach składniki odżywcze, wg założeń Gersona, rozbijają chore tkanki, w tym guzy nowotworowe, i pozwalają pozbyć się ich z organizmu w procesie detoksykacji. Lewatywa z kawy ma z kolei pomóc usunąć zalegające w wątrobie toksyny, które magazynuje tam organizm. Lewatywa ma również pomóc w wypłukiwaniu z organizmu rozpadających się guzów chorobowych, co chronić ma go przed przerzutami.

Zasady stosowania

Dieta Gersona trwa 6 tygodni. Podczas jej trwania ściśle należy trzymać się określonych zasad jej stosowania.

  • 13 razy w ciągu dnia należy pić świeżo wyciśnięty sok z warzyw i owoców, pamiętając o tym, by produkty pochodziły z ekologicznych hodowli i były zanieczyszczone chemią. Gerson w szczególności poleca soki z marchwi, jabłek, pomarańczy i zielonych liści (np. szpinaku, rukoli, sałaty).
  • Soki należy pić małymi łykami, mieszając je w ustach ze śliną, by pobudzić wstępne trawienie.
  • W codzienne menu włączyć należy trzy posiłki wegetariańskie (na bazie warzyw i owoców pochodzących z upraw organicznych) i produktów pełnoziarnistych.
  • Pomiędzy posiłkami spożywać należy świeże owoce i warzywa, najlepiej takie tak jabłka, gruszki, banany, pomarańcze czy winogrona.
  • Kosmetyki, w miarę możliwości, należy zamienić na kosmetyki naturalne lub ograniczyć kontakt z chemią.

Lewatywa z kawy

Lewatywa  z kawy, którą zaleca Gerson, wspomagać ma rozszerzanie się dróg żółciowych, wydzielanie żółci i usuwanie wraz z nią szkodliwych trucizn, zalegających w organizmie. Bez dodatkowego oczyszczania w postaci lewatywy, może zdarzyć się, że organizm nie nadąży z wydalaniem szkodliwych toksyn, co skutkować może samozatruciem. Aby oczyszczanie było skuteczne, wykonywać należy 3-5 lewatyw dziennie.

Jak przygotować lewatywę z kawy?

  • 3 czubate łyżki stołowe kawy mielonej
  • litr wody

Kawę wsypujemy do gotującej się wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie napar odstawiamy do zaparzenia na ok. 20 min. Po wystudzeniu przecedzamy go przez płótno, by pozbyć się fusów. Przygotowany płyn jest gotowy do wykonania lewatywy – najbardziej skuteczny jest użyty od razu po przygotowaniu.

Co można jeść?

  • warzywa – m.in. szparagi, karczoch, cebula, rukola, pietruszka i korzeń pietruszki, kapusta czerwona, papryka zielona, marchew, ziemniaki, kalafior, rzodkiewka, pomidory, fasolka szparagowa, szczaw zwyczajny, szpinak (tylko ugotowany),
  • zioła – kolendra, koper ogrodowy, koper włoski, majeranek, rozmaryn, szałwia, szafran, tymianek, cząber ogrodowy,
  • owoce – m.in. mango, jabłka, melony, morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, winogrona
  • owoce suszone, np. rodzynki, ale niezawierające związków siarki
  • owsianka
  • brązowy cukier
  • miód
  • chrzan (tarty)
  • czosnek
  • olej lniany (organiczny)

Czego nie można jeść?

  • sól kuchenna
  • mięso zwierząt hodowlanych
  • białka pochodzenia zwierzęcego
  • tłuszcze zwierzęce
  • kawa i herbata
  • biały cukier i mąka
  • alkohol
  • owoce morza
  • niektóre owoce, np. awokado, jagody, ananasy
  • niektóre warzywa, np. ogórki, surowy szpinak (dozwolony tylko gotowany)
  • grzyby
  • musztarda
  • kokosy i inne orzechy
  • czekoladę i kakao
  • żółty ser
  • masło
  • słodycze, lody, ciasta i ciastka

Źródło: www.gerson.org

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *