15-05-2014
Wiele osób chcących zrzucić kilka kilogramów postanawia zacząć głodówkę. Rezygnacja z jedzenia jest dla organizmu czymś nienaturalnym a brak pokarmu spowodować może złe samopoczucie, ogólne osłabienie i problemy z koncentracją.
Głodówki zazwyczaj spowalniają metabolizm i prowadzą do efektu jo-jo, którego każdy, kto postanawia zacząć się odchudzać chce uniknąć. Po początkowym gwałtownym chudnięciu organizm przestawia się bowiem na „oszczędzanie” zapasów energii i zaczyna spalać coraz mniej kalorii.
Okazuje się, że im dłużej trwa tego typu kuracja, tym trudniej zrzucić następne kilogramy i osiągnąć wymarzoną wagę. O ile jednodniowe posty, mające na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, odciążenie go po świątecznym szaleństwie kulinarnym lub przygotowanie do zabiegu chirurgicznego lub badania diagnostycznego mają sens, o tyle z długotrwałą głodówką lepiej uważać.
Wskazania do przeprowadzenia głodówki
Nie każdy może bez obaw stosować głodówkę i lepiej nie robić jej na własną rękę, lecz wcześniej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Tymczasowa rezygnacja z jedzenia może mieć jednak pozytywny wpływ na nasz organizm i polepszyć stan zdrowia. Jeżeli jest przeprowadzana prawidłowo, może pomóc w przypadku podatności na infekcje dróg oddechowych, cellulitu, migrenowych bólów głowy, alergii, schorzeniach skóry, chorobach układu pokarmowego i schorzeniach układu krążenia.
Przeciwwskazania do stosowania głodówki
Bez względu na formę, jaką przyjmuje głodówka, nie powinna być stosowana przez osoby młode, które się rozwijają, seniorów, kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby po poważnych zabiegach chirurgicznych, przyjmujących stale leki i cierpiących na zaburzenia psychiczne. Przeciwwskazaniem jest również nadczynność tarczycy, cukrzyca i nowotwory. Warto mieć na uwadze, że post wiąże się z ryzykiem wystąpienia objawów, takich jak np. wahania nastrojów, wypryski na skórze czy bóle kości i stawów.
Jak bezpiecznie zaplanować głodówkę?
• Zanim zaczniesz głodówkę, zasięgnij rady dietetyka czy lekarza, by upewnić się, że tymczasowy brak jedzenia w żaden sposób Ci nie zaszkodzi.
• Wybierz odpowiednią porę na post – organizm lepiej znosi brak jedzenia w ciepłe miesiące, niż w zimie, kiedy potrzebuje więcej energii.
• Przygotuj się na post – na co najmniej tydzień przed głodówką zmień jadłospis na dietę lekkostrawną i stopniowo eliminuj pewne potrawy.
• Pij dużo wody i herbaty ziołowe, które usprawniają wydalanie toksyn z organizmu i przyspieszą metabolizm.
• W czasie głodówki stosuj się do zaleceń lekarza lub dietetyka i nie podejmuj decyzji na własną rękę.
• Dużo odpoczywaj, nie przemęczaj się i unikaj wysiłku – tak fizycznego, jak i intelektualnego.
• Kiedy zakończysz post, zadbaj o swoje ciało – weź prysznic, zrób masaż i połóż się do łóżka, by zregenerować organizm. Przez kolejne dni stopniowo wprowadzaj kolejne produkty spożywcze i dania, zaczynając o tych lekkostrawnych.