25-07-2013
Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Z uwagi na jego szeroki wachlarz zastosowań często określany bywa również „królem wśród olejów” – możemy go wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w naszym domowym SPA.
Ponieważ jest bezzapachowy, nie ma wpływu na smak przyrządzanych potraw. Nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia, przygotowywania deserów i smarowania pieczywa. W kosmetyce z powodzeniem sprawdzi się jako balsam, odżywka do włosów czy olejek do masażu.
Zalety oleju kokosowego
– Idealnie sprawdzi się w przypadku skóry suchej, łuszczącej się, swędzącej.
– Łagodzi objawy związane z chorobami skórnymi, takimi jak łuszczyca, egzema czy zapalenie skóry. Sprzyja gojeniu się ran.
– Nawilża. Najlepiej sprawdzi się wcierany w jeszcze wilgotną skórę tuż po kąpieli.
– Pomaga odzyskać zdrowy, promienny wygląd skóry.
– Chroni przed skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego.
– Odżywia przesuszone i zniszczone włosy.
– Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe.
– Reguluje przemianę materii.
– Wzmacnia mięsień sercowy.
– Wzmacnia włosy.
– Nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej.
– Nie zawiera cholesterolu.
– Nie obciążą trzustki, łagodzi dolegliwości związane z cukrzycą.
– Spowalnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek.
Jak przechowywać?
Olej należy przechowywać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej – powyżej 25 st. C przybiera postać płynną. Poniżej tej temperatury utwardza się i przypomina masło o białej, mlecznej barwie.