T. Colin Campbell, Howard Jacobson, „Ukryta prawda. Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu”

UKRYTA_PRAWDA

25-11-2015

Czy jedząc obiad zastanawiasz się, co leży na Twoim talerzu? Jaką drogę przeszło jedzenie, które spożywasz, zanim trafiło na Twój stół? Czy wiesz, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia leży w Twoich rękach, a jedyne, co musisz zrobić, to wiedzieć, jak go użyć?

Wydawałoby się, że postęp oraz szeroko rozumiany rozwój nauki działa na naszą korzyść, jednak im częściej zagłębiam się w czytania książek o zdrowym żywieniu, tym częściej dochodzę do wniosku, że najprostsze rozwiązania są najlepsze.

I trochę zazdroszczę naszym prababciom, które w większości miały przydomowe ogródki, własne zwierzęta hodowlane i świeże powietrze oraz sporo ruchu, dzięki czemu wcale nie musiały czytać mądrych książek, by wiedzieć, jak zdrowo żyć. Przychodziło im to o wiele bardziej naturalnie, było częścią codzienności.

Dzisiaj wmawia nam się, że potrzebujemy wielu produktów, by być szczęśliwymi, w większości przypadków wszystko sprowadza się jednak do tego, że szczęście zyskuje ten, kto… na tej reklamie zarabia.

Dzisiaj chciałabym opowiedzieć Ci o książce, która doskonale wpisuje się w te przemyślenia.

O autorach

Doktor T. Colin Campbell przez 50 lat zajmował się badaniami z zakresu odżywiania. Jest autorem ponad 300 tekstów naukowych i współautorem wielu ważnych raportów dotyczących polityki żywieniowej i zdrowotnej. Jego główne dzieło, „Nowoczesne zasady odżywiania”, stało się międzynarodowym bestsellerem. Jest emerytowanym profesorem w Katedrze Biochemii Odżywiania na Uniwersytecie Cornella.

Doktor Howard Jacobson jest konsultantem z zakresu marketingu internetowego, edukatorem zdrowotnym i ogrodnikiem ekologicznym z Durham w Karolinie Północnej. Zdobył tytuł magistra z zakresu zdrowia publicznego oraz doktora nauk o zdrowiu na Uniwersytecie w Temple.

O książce

T. Colin Campbell i Howard Jacobson w swojej książce pt. „Ukryta prawda. Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu” demaskują mechanizmy, które rządzą współczesną medycyną oraz wprost mówią o tym, jaką wartość ma powszechnie panujące przekonanie o korzyściach płynący z jej współczesnych zdobyczy (np. suplementacji czy terapii genowej). Wnikają też w problem głębiej: podejmują się próby wyjaśnienia, jaki mają one związek z polityką, interesami ekonomicznymi firm farmaceutycznych i spożywczych oraz z działalnością mediów. Campbell skupia się głównie na tym, by pokazać pewien redukcjonizm w sposobie myślenia obecnych naukowców, a co za tym idzie i naszym. Jako kontrideę podaje holizm, który musi zostać przyswojony, aby można było wybierać jak najbardziej przemyślane rozwiązania. Tego holizmu współczesnej medycynie brak – skupia się na pewnym aspektach w oderwaniu od innych, traktuje problemy wyrywkowo, nie zgłębia powiązań, przyczyn i skutków.

Dzięki tej książce przekonasz się, że warto zmienić sposób odżywiania i że każdy powinien poznać prawdę na jego temat. Campbell mówi o tym, że niezależnie od ilości poszczególnego składnika, który przyjmujemy, nasze organizmy zaabsorbują tylko tyle, ile faktycznie potrzebują. Co to oznacza? Mniej więcej tyle, że zalecenia lekarzy, artykuły naukowe i inne dotyczące zalecanych dziennych dawek witamin, minerałów, białka, węglowodanów, tłuszczów, itp. możemy wsadzić między bajki, ponieważ  między organizmami występuje ogromna różnorodność i to, co sprawdza się u innych, niekoniecznie sprawdzi się u nas samych.

Autor dużo uwagi poświęca suplementom, które zalały rynek. Witamina C wyjęta z jabłka nie da nam tyle korzyści, co całe jabłko, mało tego – jabłka również się od siebie różnią i poziom wit. C, która się w nich znajduje również jest różna. Czy jest zatem sens przejmować się liczbami stanowiącymi ilość danej witaminy, minerału czy czegokolwiek innego potrzebnego nam do utrzymania optymalnego zdrowia? Nie. Jak zatem odżywiać się zdrowo? Czy Campbell ma rację?

Przeczytaj! Poznaj jego stanowisko i porównaj ze swoim. Szukaj tak długo, aż będziesz pewna, że styl życia i sposób odżywiania, jaki stosujesz na co dzień, zapewni ci lata spędzone w zdrowiu i pomyślności.

Ucz się i rozwijaj!

Im więcej będziesz wiedziała o zdrowym żywieniu, tym łatwiej będzie Ci zmienić swoje nawyki na lepsze. W przygotowaniu się do wprowadzenia zdrowej diety oraz w jej kontynuacji mogą pomóc Ci książki wydawnictwa Galaktyka z serii „Odżywianie i zdrowie”. Mam dla Ciebie niespodziankę! Przez cały listopad możesz korzystać ze specjalnej zniżki dla czytelników mojego bloga i wszystkie książki z tego działu kupić o 30% taniej. Wystarczy, że przy zakupie wprowadzisz hasło LAGENKO.

banner

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *