Olej kokosowy

25-07-2013

Olej kokosowyOlej kokosowy uważany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Z uwagi na jego szeroki wachlarz zastosowań często określany bywa również „królem wśród olejów” – możemy go wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w naszym domowym SPA.

Ponieważ jest bezzapachowy, nie ma wpływu na smak przyrządzanych potraw. Nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia, przygotowywania deserów i smarowania pieczywa. W kosmetyce z powodzeniem sprawdzi się jako balsam, odżywka do włosów czy olejek do masażu.

Zalety oleju kokosowego

– Idealnie sprawdzi się w przypadku skóry suchej, łuszczącej się, swędzącej.

– Łagodzi objawy związane z chorobami skórnymi, takimi jak łuszczyca, egzema czy zapalenie skóry. Sprzyja gojeniu się ran.

– Nawilża. Najlepiej sprawdzi się wcierany w jeszcze wilgotną skórę tuż po kąpieli.

– Pomaga odzyskać zdrowy, promienny wygląd skóry.

– Chroni przed skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego.

– Odżywia przesuszone i zniszczone włosy.

– Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe.

– Reguluje przemianę materii.

– Wzmacnia mięsień sercowy.

– Wzmacnia włosy.

– Nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej.

– Nie zawiera cholesterolu.

– Nie obciążą trzustki, łagodzi dolegliwości związane z cukrzycą.

 – Spowalnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek.

Jak przechowywać?

Olej należy przechowywać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej – powyżej 25 st. C przybiera postać płynną. Poniżej tej temperatury utwardza się i przypomina masło o białej, mlecznej barwie.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *