Najlepsze źródła witaminy C

11-12-2014

dzika_rozaOkres jesienno-zimowy to wyjątkowo trudny czas dla naszego organizmu. Robi się zimno, mokro i ciemno, częściej jesteśmy zmęczeni i chce nam się spać. To idealne warunki do tego, by osłabiony organizm zaatakowała choroba.

Witamina C to „najpopularniejsza” witamina. Zwykle kojarzy nam się z małymi, żółtymi tabletkami lub kwaśnymi cytrusami, które tak naprawdę wcale nie są jej najbogatszym źródłem. Po witaminę C zawartą w naturalnym produktach warto sięgnąć już wcześniej, zanim poczujemy pierwsze objawy przeziębienia, ponieważ jej działanie prozdrowotne jest trudne do przecenienia.

Rola wit. C w organizmie 

Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu dobrego stanu naszego zdrowia. Jest odpowiedzialna m.in. za:

  • syntezę kolagenu, hormonów steroidowych i karnityny – przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości,
  • przemianę aminokwasów,
  • wchłanianie się żelaza oraz gromadzenie tego pierwiastka w szpiku kostnym, wątrobie i śledzionie – zapobiega niedokrwistości,
  • stymulację metabolizmu tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych,
  • działanie ochronne wobec wit. E – poprawia zdolność do jej regeneracji,
  • niszczenie wolnych rodników,
  • biosyntezę hormonów, m.in. noradrenaliny,
  • podnoszenie odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe – posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne.

Niedobór wit. C w organizmie 

Skutki niedoboru wit. C w organizmie mogą być różne, w dużej mierze zależą od jej ilości dostarczonej z pożywieniem oraz od indywidualnych reakcji organizmu na jej niedostateczne spożycie. Do najpopularniejszych objawów związanych z niedoborem wit. C należą:

  • zaburzenia w produkcji kolagenu,
  • zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
  • osłabienie naczyń włosowatych, krwotoki,
  • niedokrwistość,
  • częste infekcje,
  • osłabienie organizmu,
  • bóle mięśni,
  • ciągłe zmęczenie,
  • krwawienie z dziąseł,
  • szkorbut – całkowity brak witaminy C.

Według norm żywienia dla ludności polskiej zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi wynosi 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety.

Najlepsze źródła witaminy C

W aptekach mamy ogromny wybór syntetycznej wit. C, skupmy się jednak na jej naturalnych źródłach. Oczywiście, najłatwiej jest w sezonie wegetacyjnym roślin, kiedy mamy bezpośredni dostęp do świeżych owoców i warzyw, jednak również jesienią i zimą z powodzeniem możemy włączyć w swoją dietę produkty, które ją zawierają. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wrasta zwłaszcza w tym trudnym okresie, kiedy nasz organizm bardziej narażony jest na choroby, tym bardziej warto zatem zwrócić uwagę na to, co jemy.

Źródła roślinne (zawartość witaminy C w 100 g produktu)

Śliwka kakadu – 3000 mg
Camu camu – 2800 mg
Malpigia granatolistna – 1677 mg
Rokitnik – 695 mg
Amalaka – 445 mg
Dzika róża – 426 mg
Owoce baobabu – 400 mg
Papryka chili – 244 mg
Gujawa – 228 mg
Czarna porzeczka – 200 mg
Porzeczki czarne – 182,2 mg
Natka pietruszki – 178 mg
Papryka czerwona – 144 mg
Brukselka – 94 mg
Brokuły – 83 mg
Truskawki – 66 mg
Kiwi – 59 mg
Pomarańcze – 49 mg

Źródła zwierzęce (zawartość witaminy C w 100 g produktu)

Wątróbka cielęca – 36 mg
Wątróbka wołowa – 31 mg
Ostrygi – 30 mg
Ikra dorsza – 26 mg
Wątróbka wieprzowa – 23 mg
Móżdżek owczy – 17 mg
Wątróbka z kurczaka – 13 mg
Wątróbka owcza – 12 mg
Nerki cielęce – 11 mg
Serce owcze – 11 mg

Należy pamiętać, że w czasie przechowywania w okresie zimy warzywa tracą znaczną część witaminy C.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *