Lecznicze właściwości imbiru

16-01-2013

imbirZima to okres, w którym o wiele chętniej sięgamy po imbir. Dodany do herbaty świetnie rozgrzewa i wspomaga działanie systemu odpornościowego. W sprzedaży dostępny jest w postaci surowego korzenia lub w wersji mielonej. Oczywiście, jeżeli tylko mamy taką możliwość, sięgajmy po wersję surową – im mniej przetworzone produkty, tym więcej zdrowotnych właściwości posiadają. Świeży imbir to bogactwo witamin B1, B2, C, soli mineralnych, wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz olejków eterycznych, odpowiedzialnych za jego charakterystyczny, pikantny smak i intensywny zapach.  W sklepach z orientalną żywnością nabyć można również imbir kandyzowany i marynowany.

Kiedy nie wolno jeść imbiru?

Imbir jest przyprawą ostrą, która może mieć działanie drażniące. Z uwagi na to nie poleca się spożywania go w dużych ilościach. Imbiru powinny również unikać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby cierpiące na refluks żołądkowy i chorujące  na przewlekłe choroby układu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy.

Lecznicze właściwości imbiru

  • Ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm, łagodzi wzdęcia, działa żółciopędnie i rozkurczowo. Wzmaga apetyt.
  • Łagodzi mdłości i działa przeciwwymiotnie. Bardzo często jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga lepiej znieść PMS.
  • Ma właściwości przeciwzapalne, leczy przeziębienie, jest naturalnym antybiotykiem.
  • Łagodzi bóle migrenowe.
  • Poprawia krążenie krwi, chroni przed tworzeniem się zakrzepów krwi.
  • Zwiększa koncentrację, polecany jest w okresach wzmożonego wysiłku umysłowego.
  • Działa odkażająco i odświeżająco, leczy infekcje jamy ustnej i gardła.
  • W Azji stosowany jest powszechnie jako afrodyzjak.

Imbir w kuchni

Imbir na stałe zagościł w wielu polskich kuchniach. Świeży i sproszkowany imbir różnią się od siebie smakiem i swoimi właściwościami: świeży polepsza smak mdłych potraf, nadając im pikantnego posmaku. Wyrazisty aromat oraz palący smak pasuje do dań z kuchni chińskiej, afrykańskiej oraz indyjskiej. Imbir suszony najlepiej sprawdzi się jako dodatek do potraw słodkich, takich jak ciasta, koktajle czy sałatki owocowe.

Imbir w kosmetyce

Imbir świetnie nada się do produkcji domowych kosmetyków. Dobrze sprawdzi się zarówno jako składnik maseczek (działa antybakteryjnie i oczyszczająco), szamponu i płukanek do włosów, jak i peelingów – pomaga walczyć z cellulitem!

Wartości odżywcze w 100 g

67 kcal
Białka: 2,3 g
Tłuszcz: 0,9 g
Błonnik: 2,4 g
Wapń: 20 mg
Żelazo: 3,5 mg
Magnez: 405 mg

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *