Co kryją w sobie świeże, surowe soki?

sok

25-08-2015

Badania naukowe przeprowadzone na owocach i warzywach jednoznacznie mówią o ich korzystnym wpływie na nasz organizm – podobną opinią cieszą się również świeże, surowe soki, w których znajdziesz liczne składniki odżywcze i witaminy, ważne dla Twojego zdrowia.

Oczywiście, w zależności od składu soku, obecność pozytywnych substancji, ich rodzaj i stężenie są bardzo różne. Faktem jest jednak, że wszystkie jednak efektywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie oczyszczając organizm ze szkodliwych toksyn. Zatem co kryją w sobie świeże, surowe soki?

Witaminy

Witaminy to grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – ponieważ nie potrafi on syntezować ich sam, lub robi to w bardzo ograniczonym zakresie, tak ważne jest, by przyjmować witaminy w zdrowej, zbilansowanej diecie.

Jakie witaminy znajdziesz w sokach?

A (retinol), C (kwas askorbinowy), E, B6(pirydoksyna), B2 (ryboflawina), B9 (kwas foliowy), B1 (tiamina), B3 (niacyna), B12 (cyjanokobalamina), inozytol, B5 (kwas pantoneowy), B7 (biotyna), K, Cholina, D, U, B17

Minerały roślinne pochodzenia organicznego

Minerały zwarte w roślinach są świetnie przyswajane przez organizm z uwagi na fakt, że zostały wcześniej przez roślinę przyswojone i przetrawione w trakcie procesu fotosyntezy. Dzięki temu, że są naładowane ujemnie bardzo szybko się wchłaniają, a organizm przyswaja je w całości niemal natychmiast.

Jakie minerały znajdziesz w sokach?

Potas, Siarka, Mangan, Sód, Wapń, Fosfor, Żelazo, Cynk, Miedź, Bor, Selen, Magnez, Jod, Kobalt i wiele innych, których obecność w organizmie jest niezwykle ważna dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Aminokwasy egzogenne i endogenne

Aminokwasy są podstawowym składnikiem szeregu substancji organicznych, takich jak np. białka, enzymy czy glikopeptydy. Wyróżnić można aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem i endogenne, które organizm sam potrafi wytworzyć. Obecność aminokwasów egzogennych niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jakie aminokwasy znajdziesz w sokach?

Aminokwasy egzogenne: Lizyna, Izoleucyna, Leucyna, Tryptofan, Fenyloalanina, Treonina, Walina, Metionina.

Antyoksydanty

Antyoksydanty usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne.

Jakie antyoksydanty  znajdziesz w sokach?

Do antyoksydantów zaliczmy związki fenolowe, których zidentyfikowano około 8 tys. Najważniejszymi klasami polifenoli są kwasy fenolowe i flawonoidy, obejmujące flawony, flawonole, izoflawony, flawanony, antocyjany, chalkony i katechiny. Do antyoksydantów zaliczamy również m.in. witaminy A, C, E , karetonoidy (beta karoten), cynk, selen, likopen, luteinę i zeaksantynę.

Żywe enzymy roślinne

Enzymy to aktywne substancje, które odpowiedzialne są za syntezę i rozkład – ich zadaniem jest nieustanne budowanie i przebudowywanie organizmu. Regulują każdą reakcję biochemiczną zachodzącą w komórkach, stymulując m.in. takie procesy jak trawienie czy przemiana materii. Dostarczają również energii i biorą udział w oczyszczaniu organizmu, przyspieszając pozbywanie się toksyn. Enzymy trawienne pomagają trawić węglowodany, tłuszcze, białka i rozkładać substancje pokarmowe na mniejsze, bardziej przyswajalne przez organizm cząsteczki.

Świeże, surowe soki dostarczają organizmowi miliony enzymów, które rozkładają spożywane posiłki, oszczędzając pracy Twoim własnym enzymom – energię, która zostaje zaoszczędzona organizm może spożytkować na inne aktywności, np. proces detoksykacji i eliminację szkodliwych substancji, które negatywnie wpływają na jego funkcjonowanie.

Chlorofil

Chlorofil to zielony, proteinowy związek, który znaleźć można w roślinach. Posiada silne działanie detoksykacyjne, które przyspiesza oczyszczanie organizmu. Odmładza również komórki i przyspiesza ich odbudowę, ma swój duży udział np. w syntezie czerwonych krwinek, które dostarczają do organizmu tlen.

Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega-3

Kwasy Tłuszczowe Omega-3 pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenie i serca, stymulują również rozwój mózgu i układu nerwowego. Ponadto spełniają szereg innych ważnych funkcji w organizmie – wzmacniają układ immunologiczny, łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, tocznia rumieniowatego, chronią przed niektórymi chorobami nerek a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Muszą być dostarczone do organizmu z zewnątrz.

Węglowodany

Węglowodany to podstawowe źródło energii dla Twojego organizmu. Poza funkcją energetyczną, odpowiedzialne sa również za inne, równie ważne procesy zachodzące w Twoim organizmie – regulują metabolizm i stymulują prawidłowe spalanie tłuszczy. Owoce zawierają sporą ilość węglowodanów prostych, warzywa natomiast złożonych. Te pierwsze są szybciej przyswajane przez organizm, te drugie natomiast są dłużej trawione, dzięki czemu powoli dostarczają energii. Ważne, by zachować zdrową równowagę pomiędzy dwoma rodzajami węglowodanów – to jedna z podstawowych zasad utrzymania zdrowia i smukłej sylwetki.

Woda z roślin

Nasz organizm w dużej mierze składa się z wody, dlatego tak ważne jest utrzymanie odpowiedniego nawodnienia. Woda dostarczana do organizmu z napojami, kawą, herbatą, drinkami czy też innymi rodzajami płynów zwykle zawiera również inne substancje, takie jak cukier, chlor, kofeinę, konserwanty, barwniki, itp., które potem muszą zostać usunięte w procesie detoksykacji, co dodatkowo obciąża wątrobę i nerki. Woda zawarta w sokach jest czysta, a dzięki temu, że wcześniej została już przetworzona przez rośliny, jest niemal natychmiast przyswajania przez organizm wraz z wszystkimi cennymi składnikami odżywczymi.

5Bannery_curattio_600x225px

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *