Wiosenne surówki

03-05-2013

Surówka z marchewkiDługa zima z pewnością była ciężką przeprawą dla naszego organizmu. Wiosna w pełni, pora więc zabrać się za regenerację sił, uzupełnianie zasobów energii. To czas kolorów, które barwnymi plamami rozlewają się za oknami – warto zaprosić je również do kuchni. Na talerzach częściej powinny pojawiać się wiosenne surówki, które są prawdziwą bombą witaminową – zwłaszcza teraz, kiedy większość świeżych warzyw mamy na wyciągnięcie ręki. Surówki są nie tylko zdrowe, ale też bardzo łatwe i tanie w przygotowaniu.

Idealnie sprawdzą się w diecie tych, którzy ciągle nie mają czasu.  Wszystkie składniki możemy dobierać według własnego uznania i smaku. Surówki świetnie sprawdzą się w połączeniu z mięsem – warto wziąć je pod uwagę np. podczas planowania grilla czy rodzinnego obiadu.

Surówki z kapusty

Surówka z czerwonej kapusty i pora

Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty, biała część pora, 1 duża marchewka, 1 duże jabłko, 3 łyżeczki soku z cytryny, szczypta cukru, soli i pieprzu, olej.

Kapustę szatkujemy w cienkie paseczki. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, solimy i dodajemy 1 płaską łyżeczkę cukru. Gdy kapusta puści sok, odciskamy ją, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Całość skrapiamy olejem.

Surówka z białej kapusty

Składniki: 1/2 małej białej kapusty, 1 marchewka, 1 jabłko, natka pietruszki, kilka łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka ulubionej musztardy, szczypta soli i pieprzu.

Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na chwilę, aby zmiękła. W międzyczasie obieramy marchewkę i jabłko i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy jogurt, majonez i musztardę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Składniki delikatnie mieszamy, całość polewając przygotowanym sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej, 3 marchewki, 2 cebule, jogurt naturalny, szczypta soli i pieprzu.

Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Obieramy marchew i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki mieszamy ze sobą i polewamy jogurtem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Surówki z marchewki

Surówka z marchewki i selera

Składniki: 4 małe marchewki, 1 mały seler, natka pietruszki, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki oleju, szczypta soli i pieprzu.

Marchewkę i seler obieramy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Drobno siekamy natkę pietruszki. Składniki mieszamy ze sobą doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Surówka z marchewki i gruszki

Składniki: 2 duże marchewki, 2 gruszki, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki oleju, garść płatków migdałowych.

Marchewki i gruszkę myjemy i obieramy cienko ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i oliwę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Płatki migdałowe delikatnie podprażamy na suchej patelni – połowę dodajemy do surówki i mieszamy, drugą połową posypujemy wierzch surówki.

Surówka z marchewki i jabłka

Składniki: 3 duże marchewki, 2 jabłka, 2 łyżeczki cukru, jogurt naturalny, 1 łyżka majonezu, 2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu.

Marchewkę myjemy, cienko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy składniki i skrapiamy cytryną, by jabłka nie ściemniały. Dodajemy szczyptę soli, cukru i pieprzu. Jogurt mieszamy z majonezem, polewamy surówkę i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *