Spirulina

28-05-2013

Spirulina to morski wodorost. Rosnąć w morskiej wodzie wchłania z niej wszystkie cenne mikroelementy i minerały, takie jak m.in. jod, potas, magnez, wapń, fosfor, fluor, cynk, miedź oraz żelazo. Glony te są również bogatym źródłem witamin (przede wszystkich tych z grupy B, K, C, E , niacyny, beta-karotenu) i egzogennych aminokwasów. Właściwości spiruliny docenione zostały zwłaszcza przez wegan i wegetarian oraz osoby borykające się z problemem niedoboru substancji odżywczych. Jest bardzo silnym antyoksydantem – oznacza to, że wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.

Właściwości

– Zapobiega chorobom nowotworowym.

– Wspomaga pracę wątroby i nerek w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.

– Wzmacnia system  immunologiczny.

– Wspomaga proces regeneracji komórek centralnego układu nerwowego.

– Obniża poziom „złego cholesterolu”.

– Normalizuje poziom cukru we krwi.

– Hamuje rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki, jak i zwykłego przeziębienia.

– Wspomaga terapię pacjentów chorych na AIDS.

– Wspomaga procesy trawienia i wydalania, stabilizuje naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

– Wspomaga walkę z anemią.

– Stymuluje tworzenie krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego.

– Wspomaga odchudzanie, reguluje przemianę materii.

– Opóźnia procesy starzenia się organizmu.

– Pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA.

– Stanowi doskonałe uzupełnienie diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów.

Spirulina a wołowina

Spirulina a wołowinaŹródło infografiki: spirulina.pl

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *