Pomysły na zdrowe śniadanie

23-04-2013

Zdrowe śniadanieŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Wszystko, co rano zjemy ma wpływ na naszą aktywność, poziom energii, koncentrację i bystrość umysłu. Nie warto z niego rezygnować! Niestety, wielu z nas nie wie, jak powinien wyglądać zdrowy, dobrze zbilansowany posiłek. Życie w pośpiechu sprawia, że wybór odpowiednich składników schodzi na drugi plan, a często jednym, co zdążymy zrobić przed wyjściem do pracy czy szkoły jest wypicie kawy.

Zastrzyk energii

Mimo tego, że śpimy, nasz organizm ciągle pracuje – zachodzi w nim wiele procesów, dzięki którym tkanki ulegają regeneracji, a szkodliwe produkty przemiany materii są stopniowo usuwane. Aby te procesy bez szwanku mogły zachodzić niezbędna jest energia – pochodzi ona z ostatniego posiłku, jaki danego dnia zjemy. Zwykle jest nim kolacja. Po przebudzeniu organizm potrzebuje kolejnej dawki energii – najlepiej w postaci pożywnego śniadania.

Przygotowując śniadanie warto sięgnąć po produkty zawierające węglowodany złożone – dzięki temu zawarta w nich energia będzie uwalniana stopniowo, aż do kolejnego posiłku.

Czego nie jeść i nie pić?

– Białego pieczywa – nie zawiera żadnych wartości odżywczych. Lepiej sprawdzi się pieczywo z pełnego ziarna.
– Soków zakupionych w sklepie – zwykle są rozcieńczane wodą i ubogie w witaminy. Warto przygotować sok ze świeżych owoców. Jeżeli rano nie mamy na to czasu, można przygotować go zrobić wieczorem.
– Słodkich, gazowanych napojów – zawierają  benzoesan sodu i substancje konserwujące.
– Ciastek z cukierni – często w ich składzie znajdują się spulchniacze i konserwanty. O wiele zdrowsze są te pieczone w domu, zawierające np. ziarna.
– Słodkich płatków do mleka – mają mało błonnika, za to więcej cukru i tłuszczu. Dobrym pomysłem będzie zastąpienie ich własnoręcznie przygotowanych muesli.
– Wysoko słodzonych dżemów – bardzo kaloryczne. Wybierajmy te nisko słodzone lub domowej roboty.

Śniadanie na piątkę!

Mesli z jogurtem naturalnym lub chudym mlekiem

Najlepiej sprawdzi się to muesli, które będzie najbardziej naturalne. Powinno zwierać: pełnoziarniste płatki zbożowe, suszone owoce, orzechy i otręby. Dla urozmaicenia warto dorzucić dodatkowo świeże owoce, np. truskawki, morele, banany czy śliwki. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i zalewamy chudym mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Otrębowe placuszki

Potrzebne składniki: 1 jajko, 2 łyżki otrębów owsianych, 1 łyżka otrębów pszennych, 1 łyżka serka homogenizowanego 0% tłuszczu. Wszystkie produkty mieszamy ze sobą, a następnie powstałą masę wykładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron. Plusem otrębowych placuszków jest to, że w zależności od upodobań możemy je jeść na słodko lub na słono, dodając odpowiednie składniki (np. dżem lub twarożek z warzywami).

Brązowy ryż z owocami

Choć brązowy ryż dosyć długo się gotuje, jest bardzo wartościowy. Aby zaoszczędzić czas rano, można ugotować go wieczorem. Ryż zalewamy chudym mlekiem – w zależności od upodobań dodajemy ulubione owoce.

Kolorowe kanapki

Codzienne kanapki warto urozmaicić kolorowymi warzywami. Zielona sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek i kiełki, sprawią, że nasze śniadanie stanie się nie tylko bardziej apetyczne, ale również o wiele zdrowsze. Wędlina lub ser dostarczą nam odpowiedniej ilości białka, a warzywa – witamin i minerałów.

Omlet z dodatkami

Omlet jest dobrą propozycją śniadaniową dla tych, którzy mają rano mają nieco więcej czasu. Można go podawać zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Smacznego!

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *