Olejek rycynowy w kosmetyce

25-06-2013

Ricinus communisMimo tego, że olejek rycynowy zazwyczaj kojarzony jest z jego właściwościami przeczyszczającymi, możemy wykorzystać go na wiele różnych sposobów.

Pozyskiwany jest z nasion tropikalnego drzewa o wdzięcznej nazwie Ricinus communis – Rącznik pospolity.

Ta pochodząca z afrykańskiego kontynentu roślina w sprzyjających warunkach osiąga nawet 10 metrów wysokości!

Ciekawostka

Mimo wielu walorów, Rącznik pospolity jest rośliną trującą. Niebezpieczne są jego liście, łodyga i nasiona, które zawierają czystą rycynę – jej spożycie może prowadzić nawet do zgonu. Jak zatem powstaje olejek rycynowy, który stosuje się zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie?

Olej z nasion wytłaczany jest na zimno, a następnie razem z wodą poddawany wysokiej temperaturze – wygotowywanie powoduje, że śmiertelnie trująca rycyna ulega rozkładowi, a sam olejek staje się nieszkodliwy.

Na rzędy i brwi

Stosowanie na co dzień tuszów do rzęs lub „farbowanie” ich henną powodować może osłabienie włosków, a co za tym idzie ich osłabienie, a nawet wypadanie. Aby temu zapobiec, warto je odżywiać. Olejek rycynowy świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla kosmetyków ze sklepowej półki. Jego regularne używanie sprawia, że rzęsy są bardziej odporne na stosowanie codziennych środków upiększających, nie wypadają, są gęstsze i nie łamią się. Metodę tę stosowały już nasze babcie. Warto im zaufać. Aby kuracja przyniosła zauważalne efekty, olejek rycynowy musi być nakładany na rzęsy i brwi codziennie (najlepiej wieczorem), przez kilka miesięcy. Zabieg jest bardzo prosty: olejek nakładamy za pomocą starej szczoteczki od tuszu do rzęs, którą wcześniej należy dokładnie wymyć w ciepłej wodzie.

Na włosy

Suszenie, farbowanie, prostowanie, trwała ondulacja, kosmetyczne zabiegi fryzjerskie – to tylko niektóre z przyczyn, które powodują, że nasze włosy są osłabione, suche, łamliwe, nie chcą się układać i wypadają. Duży wpływ na ich stan ma również pogoda i zmienne temperatury – latem wysokie, zimą niskie. Zastosowanie olejku rycynowego może pomóc odzyskać włosom dawny blask. W zależności od problemu, jakie mamy z nimi problemy, olejek możemy wykorzystywać na różne sposoby. Jeśli zniszczone są tylko końcówki, wystarczy smarowanie ich olejkiem na noc (rano trzeba umyć głowę szamponem). Innym rozwiązaniem jest stosowanie olejku rycynowego jako maski. Jak ją zrobić? Kilka łyżek olejku mieszamy z dwoma żółtkami jaja kurzego i łyżką oliwy z oliwek. Tak przygotowaną miksturę nakładamy na włosy, przykrywamy foliowym czepkiem i dodatkowo okręcamy ręcznikiem – wyższa temperatura pomoże wchłonąć się cennym składnikom. Okład trzymamy na włosach min. 30 min, najlepiej, gdy zostawimy go na noc i głowę umyjemy dopiero rano. Olejek rycynowy można również dodać do szamponu, którym zazwyczaj myjemy włosy – należy jednak uważać, by nie przesadzić z jego ilością.

Na skórę

Znalezienie idealnego balsamu do skóry to często długa przeprawa przez niezliczone ilości kosmetyków. Wrażliwa, szorstka, skłonna do podrażnień skóra, z licznymi wypryskami, a nawet owrzodzeniami może odzyskać dawną świetność dzięki zastosowaniu olejku rycynowego – ma on działanie łagodzące, natłuszczające, pomaga zatrzymać odpowiednią ilość wody w naskórku i sprawia, że staje się bardziej elastyczny. Może być stosowany bezpośrednio na skórę w formie okładów lub tradycyjnego smarowania. Bardzo często jest również składnikiem aptecznych maści. Zanim sięgniemy więc po drogi krem, na który wydamy majątek zapytajmy farmaceutę lub dermatologa o kosmetyki, które zawierają olejek rycynowy.

Zastosowanie oleju rycynowego jest bardzo wszechstronne. Specyfik ten, jak każdy naturalny środek leczniczy, może jednak wywołać alergię i nie być przyswojony przez nasz organizm tak, jak tego oczekujemy. Pamiętajmy o tym, by przy zastosowaniu pielęgnacyjnym zachować szczególną ostrożność, a przed użyciem zrobić test na małym fragmencie skóry.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *