Olej migdałowy

18-07-2013

MigdałyMigdały zawierają ok. 50% cennego tłuszczu. Ten pochodzący ze słodkiej odmiany wykorzystuje się w kosmetyce, m.in. w produkcji balsamów i kremów, jednak z powodzeniem może być stosowany samodzielnie, jako odżywka do włosów czy skóry – świetnie nawilża!

Nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry, nie zostawia tłustej i lepiej warstwy, sprawdzi się również w pielęgnacji wrażliwej skóry dzieci. Można nim zastąpić sklepowe, chemiczne oliwki – stanowi dla nich bardzo dobrą alternatywę, a przy tym jest o wiele zdrowszy. Olejek bogaty jest w proteiny, sole mineralne, witaminy z grupy B, a także A i E, kwas oleinowy, linolowy.

Zalety olejku migdałowego

– Nawilża, odżywia, wygładza i uelastycznia skórę.

– Łagodzi podrażnienia, leczy choroby skórne takie jak egzema czy łuszczyca.

– Przeciwdziała starzeniu się skóry.

– Przeciwdziała pojawieniu się rozstępów w miejscach takich jak: piersi, biodra, pośladki, uda – można stosować go już od pierwszych miesięcy ciąży.

– Jest optymalnym środkiem pielęgnacyjnym dla przesuszonych, matowych włosów.

– Idealnie nadaje się do masażu ciała, zapewnia stosowny poślizg, przy okazji pielęgnując skórę.

Składnik domowych kosmetyków

Olejek migdałowy jest idealnym składnikiem domowych kosmetyków, takich jak peelingi, maseczki czy scruby. Kilka kropel olejku połączyć można z cukrem lub solą – tak przygotowany peeling będzie miał dodatkowo właściwości nawilżające.  W połączeniu z odrobiną miodu i kilkoma kroplami soku z cytryny tworzy świetną maskę. Dodać można go również do płatków owsianych – masaż twarzy taką papką pomaga złuszczyć martwy naskórek i odświeżyć cerę. Olejek migdałowy sprawdzi się także w nawilżaniu suchej i twardej skóry na łokciach, kolanach i piętach.

Ważne! Olejek nie nadaje się dla osób uczulonych na orzechy i otrzymywane z nich oleje.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *