Maseczki z warzyw

22-05-2013

Maseczki z warzywŚwieże warzywa, podobnie jak owoce, możemy wykorzystać do produkcji domowych maseczek, które są w 100% naturalne i o wiele bardziej przyjazne skórze niż gotowe produkty ze sklepowej półki. Domowe maseczki z warzyw odświeżają skórę, rozjaśniają przebarwienia a nawet pomagają opóźnić procesy starzenia się.

Kilka porad

– Przed zastosowaniem maseczki, dokładnie oczyszczamy skórę z makijażu.

– Maseczki robimy jedynie z tych warzyw, co do których jesteśmy pewne, że nas nie uczulają.

– Wykorzystujemy jedynie te warzywa, co do których mamy pewność, że nie były opryskiwane. Najlepiej sprawdzą się plony z własnego ogrodu lub od zaprzyjaźnionego rolnika.

– Przed sporządzeniem maseczki dokładnie myjemy warzywa, które zamierzamy wykorzystać.

– Do przygotowania maseczki używamy tylko świeżych warzyw.

Przepisy na maseczki

Maseczka z ogórka – odświeżająca/rozjaśniająca

Mały ogórek myjemy, obieramy, ścieramy na tarce. Powstałą papkę mieszamy z łyżeczką jogurtu naturalnego. Jeżeli chcemy, by nasza maseczka miała działanie rozjaśniające, dodajemy do niej kilka kropel soku z cytryny. Maseczkę nakładamy na twarz na ok. 15 minut, po czym zmywamy ją letnią, przegotowaną wodą. Łatwiejszą wersją jest pokrojenie ogórka w plasterki i po prostu położenie go na twarz.

Maseczka z marchewki – poprawia koloryt cery

Średniej wielkości marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego i łyżeczkę miodu, wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Maseczkę nakładamy na twarz i po 20 minutach zmywamy letnią, przegotowaną wodą.

Maseczka z pomidora – odmładzająca

Przygotowanie maseczki z pomidora jest bardzo proste. Wystarczy, że obierzemy warzywo ze skórki, rozgnieciemy je widelcem i nałożymy na twarz na około 15 minut. Zmywamy letnią, przegotowaną wodą.

Maseczka z białej kapusty – odświeżająca/nawilżająca

3-4 liście kapusty blenderujemy z żółtkiem jajka. Papkę nakładamy na twarz i po 20 minutach zmywamy ciepłą, przegotowaną wodą.

Maseczka z selera – nawilżająca

1/3 selera ścieramy na tarce i mieszamy z żółtkiem jajka. Papkę nakładamy na twarz i po 15 minutach zmywamy ciepłą, przegotowaną wodą.

Maseczka z pietruszki – rozjaśniająca

Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mieszamy. Papkę nakładamy na twarz i po 20 minutach zmywamy ciepłą, przegotowaną wodą. Maseczka ta świetnie nadaje się również do łagodzenia opuchlizny, np. po ukąszeniach owadów.

Maseczka z zielonej sałaty – odświeżająca

Liście sałaty starannie myjemy, a następnie lekko skrapiamy cytryną olejem. Tak przygotowane kładziemy na twarz na około 15 minut.

Maseczka z dyni – kojąca

Kawałki dyni rozgniatamy na papkę , dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Papkę nakładamy na 15 minut na twarz i dekolt, a następnie zmywamy ciepłą, przegotowaną wodą.

Maseczka z ziemniaka – regenerująca

Średniej wielkości surowego ziemniaka ścieramy na tarce i nakładamy na twarz na 15-20 min. Zmywamy ciepłą, przegotowaną wodą.

Maseczka z cebuli – antybakteryjna

Ugotowaną cebulę rozgniatamy na papkę, a następnie dodajemy do niej łyżkę mąki ziemniaczanej. Maseczkę nakładamy na skórę na 20 min., następnie zmywamy wywarem z rumianku.

Po zabiegu

Po zmyciu maseczki przecieramy skórę tonikiem i wklepujemy w skórę nawilżający krem.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *