Marnowanie wody w organizmie – jak temu zapobiec?

24-03-2014

WodaOrganizm składa się z dwóch głównych składników: komórek i tkanki łącznej. To właśnie one przechowują wodę, niezbędną do życia, dlatego śmiało możemy założyć, że nasze ciało jest zbudowane z komórek, tkanki łącznej i wody. Świadomość ta pozwala działać na co dzień tak, by żyć w zgodzie w naszym wnętrzem i tym, czego potrzebuje nasze ciało.

Misterna konstrukcja ciała

Chociaż komórki skóry różnią się na przykład od komórek serca, to ich podstawowe cechy są podobne. Wszystkie komórki naszego ciała wyposażone są w ochronną błonę, która zbudowana z tłuszczów (lipidów) i lecytyny – naturalnego antyoksydantu i środka zmiękczającego. Znaleźć można go we wszystkich żywych organizmach. Wewnątrz błon komórkowych z kolei znajduje się cytoplazma, substancja, w której jest umiejscowione jądro komórkowe – centrum dowodzenia komórki. Warto zapamiętać, że uszkodzenie zewnętrznej błony komórkowej jest dla niej tak samo śmiertelne, jak bezpośrednie uszkodzenie wewnętrznego jądra. Głównym składnikiem zarówno cytoplazmy, jak i jądra komórkowego jest woda, dlatego tak ważne jest, by dbać o odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.

Tkanka łączna z kolei to włóknista substancja, której zadaniem jest stabilizacja mięśni i narządów wewnętrznych oraz łączenie ich ze sobą. Tkanka ta jest zbudowana z nielicznych komórek oraz macierzy pozakomórkowej, która jest półpłynną substancją, w skład której wchodzi m.in. kwas hialuronowy. Ciekawostką jest, że  kwas hialuronowy w wodzie może zwiększyć swoją objętość nawet tysiąc razy. Kolagen i elastyna, dwa białka strukturalne, utrzymują spójność i kształt tkanki łącznej.

Zmarnowana woda

Z tkanek łącznych zbudowane są naczynia krwionośne, nerwy, więzadła i wewnętrzne warstwy skóry. Kiedy się starzejemy, nasze komórki i tkanka łączna zaczynają gorzej funkcjonować. Tracą zdolność do przyciągania i utrzymywania wystarczającej ilości wody niezbędnej do nienagannego, takiego jak w wieku dziecięcym, działania. Woda przemieszcza się bezcelowo w przestrzeni między komórkami a tkanką łączną, można określić ją mianem „zmarnowanej” – jest ona nie tylko bezużyteczna, ale także może stwarzać dodatkowe problemy. Zdarza się, że taka woda gromadzi się w niewłaściwych miejscach, prowadząc do obrzęków (np. kostek), czy paradoksalnie powodować odwodnienie organizmu. Woda nie potrafi dotrzeć do komórek i tkanki łącznej, czyli tam, gdzie jest najbardziej potrzebna i gdzie pomaga prawidłowo funkcjonować wszystkim najważniejszym organom: sercu, płucom, mózgowi, wątrobie i skórze.

Jak można zapobiec marnowaniu się wody?

Pierwszą i najważniejszą sprawą jest zrozumienie, jakie czynniki wpływają na niepotrzebną utratę wody. Następnie należy podjąć działania redukujące gromadzenie się zmarnowanej wody przez naprawę błon komórkowych i wzmocnienie struktury tkanki łącznej. Warto wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w witaminę C, a także inne, które pozytywnie wpływają na naturalną produkcję kolagenu. Należą do nich m.in.:

  • buraki i inne warzywa czerwone, które zawierają krzem,
  • cebula i inne warzywa, które zawierają siarkę,
  • czarne jagody,
  • pestki dyni,
  • kasza gryczana,
  • skórka kurczaka,
  • żelatyna wieprzowa/golonka, nóżki,
  • ryby, np. łosoś i tuńczyk,
  • płatki owsiane,
  • ziele skrzypu,
  • soja,
  • wiśnie i czereśnie,
  • wątróbki zwierzęce (cielęce i drobiowe),
  • marchew,
  • morele,
  • figi, kiełki i zarodki pszenicy,
  • banany.

Na podstawie: „Tajemnica wody. Sekret młodości”

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *