Co jeść, by mieć płaski brzuch?

11-03-2015

dieta szczesciaNiestety, nie ma magicznych sposobów na to, by nasz brzuch nagle stał się płaski, a tłuszczyk szybko zniknął.

Walka o płaski brzuch to przede wszystkim zdrowa dieta i aktywność fizyczna oraz determinacja, które pozwolą nam wytrwać w dążeniu do idealnej sylwetki.

Niektóre produkty skutecznie zapobiegają magazynowaniu się tkanki tłuszczowej w postaci „oponek”, regulują poziom cukru we krwi i poprawiają metabolizm, co pomaga osiągnąć zamierzony cel. Zmiana diety to nie tylko zmiana produktów, które najczęściej spożywamy, ale także zmiana złych nawyków żywieniowych na lepsze.

Podstawowe zasady

  • Do diety na płaski brzuch warto włączyć jogurty z żywymi kulturami bakterii, które pomogą w równowadze utrzymać florę jelitową i ograniczą produkcję gazów, zapobiegając wzdęciom i zaparciom. Polecany jest zwłaszcza jogurt naturalny, ale jeżeli nie przepadamy za jego smakiem, z powodzeniem zmiksować można go z ulubionymi owocami.
  • Zaleca się ograniczenie soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Aby potrawy miały smak, w zamian warto używać inne przyprawy i zioła.
  • Rezygnacja z tzw. warzyw wzdymających wyjdzie nam na korzyść – nasz brzuch nie będzie wyglądał jak piłka. To samo dotyczy gazowanych napojów.
  • Zamiast zwykłej, czarnej herbaty warto pić zioła, które regulują przemianę materii i przyspieszają trawienie. Należą do nich m.in. mieszaki zawierające majeranek, gorczycę czy pieprz. Pomocne będą również napary z mięty, rumianku i kopru włoskiego.
  • Słodycze najlepiej zamienić na suszone owoce, które dostarczą nam zdrowej słodyczy.
  • Gruboziarniste pieczywo, kasze, ciemne makarony, brązowy ryż, płatki owsiane, surowe warzywa to ważny element diety. Wspomniane produkty zawierają dużą ilość błonnika, który reguluje proces trawienia i pomaga pozbyć się toksycznych substancji z jelit.
  • Istotny jest regularny tryb dnia. Zamiast 3 dużych posiłków dziennie lepiej zjeść 4-5 mniejszych.
  • Nie można zapominać też o nawadnianiu organizmu. Należy dostarczać do organizmu codziennie minimum 6-8 szklanek niegazowanej wody mineralnej.

Produkty, które warto włączyć w dietę na płaski brzuch

  • Banany. Owoce bogate w potas i skrobię, dzięki którym uczucie sytości będzie towarzyszyło nam dłużej.
  • Grejpfruty. Zawierają flawonoidy, które pomagają wątrobie w metabolizmie tłuszczów.
  • Awokado. Bogate w kwasy, które regulują poziom cukru we krwi i chronią przed odkładaniem się tkanki tłuszczowej.
  • Zielone warzywa liściaste. Bogate w składniki odżywcze i błonnik, niskokaloryczne.
  • Zielona herbata. Bogata w flawonoidy i antyoksydanty, które przyspieszają przemianę tłuszczy.
  • Masło orzechowe. Zawiera zdrowe tłuszcze, które pozwolą utrzymać uczucie sytości na dłużej.
  • Migdały. Zawarte w nich kwasy i wit. E biorą udział w metabolizmie tłuszczów.
  • Produkty pełnoziarniste. Bogate w błonnik, który przyspiesza przemianę materii i reguluje stężenie cukru we krwi.
  • Olej lniany. Bogaty w kwasy Omega-3, które stabilizują poziom insuliny w organizmie.
  • Borówki. Zawierają fitoestrogeny, które regulują gospodarkę lipidową organizmu.
  • Jogurt. Zawiera białko i wapń, które pomagają w procesie spalania tłuszczy.
  • Pistacje. Bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe i błonnik.
  • Łosoś. Bogaty w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe.
  • Cynamon. Reguluje stężenie cukru we krwi.

Jak widać dieta na płaski brzuch wcale nie jest skomplikowana i czasochłonna. Oczywiście, sama zmiana nawyków żywieniowych nie wystarczy, choć będzie bardzo pomocna. Konieczne jest również wprowadzenie do codziennego życia ćwiczeń na płaski brzuch, które szybko pomogą nam rozprawić się z fałdkami.

A Wy, co robicie, by osiągnąć płaski, ładny brzuch?

bloglovin

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *